Annene babana daima dua et

Ebû Amr Şeybânî hazretleri hadîs ve nahiv âlimlerindendir. Abbasî halifesi Hârûn Reşîd’in çocuklarına da muallimlik yapmıştır. 205 (m. 820)’de Bağdâd’da vefât etti. Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

İki gözü kör bir kimse, gözlerinin açılması için Peygamber efendimizden (sallallahü aleyhi ve sellem) duâ istedi. Resûlullah da (İstersen duâ ederim. Fakat, sabredip katlanırsan, senin için daha iyi olur) buyurdu. (Sabretmeye gücüm kalmadı. Duâ etmeniz için yalvarırım) dedi. (Öyle ise, abdest alıp şu duâyı oku!) buyurdu. O kimse, o duâyı okuyunca gözleri açıldı.
Ka’b-ül-Ahbâr buyurdu ki: “Allahü teâlâ, kul, ana ve babasına âsi olduğu zaman, onu helak etmekte acele eder Kul, anne ve babasına iyilik ve ihsânda bulunduğu müddetçe, ömrü uzun olur. Onlara iyilik etmek, bir şeye ihtiyâç duyduklarında onlara infakta bulunmaktır.
Birisi Resûl-i ekremin yanına geldi ve; “Yâ Resûlallah! Babam malımı elimden almak istiyor” dedi. Bunun üzerine Resûl-i ekrem ona; “Sen de, malın da onundur” buyurdu.
“İnsanlarla alay eden kimseler var ya, kıyamette onlardan birine cennetten bir kapı açılır. 'Haydi gel' denilir. O kişi, kapının önüne varınca, kapı yüzüne kapanır. Sonra başka bir kapı açılır. 'Haydi gel!' denilir. O kapıya da ümitle koşar. Fakat yanına varınca, o kapı da yüzüne kapanır. Ve böylece, kapı açılıp kapanma durumu sürüp gider. Nihayet, kişiye cennetten gerçek bir kapı açılır. 'Haydi gel, bu sefer gir!' denilir. Ama adam, yine suratıma kapatılır endişesiyle, bu açık kapıya yanaşmaz.” (Alaycılığın cezasını, bu şekilde alaya alınarak bulur.)
“Kişinin parmakla gösterilir olması, kötülük olarak ona yeter.”
“Allah kadınlarınız hakkında hayırlı olmanızı tavsiye eder. Çünkü onlar, anneleriniz, kızlarınız teyzelerinizdir.”
“Kişi, hanımının ve çocuklarının rızkını karşılamak için çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır. Yaşlı anne ve babasının bakımını sağlamak için yola çıkarsa, Allah yolundadır. Nefsini harama karşı korumak niyetiyle çalışmaya çıkarsa, Allah yolundadır. Eğer insanlara gösteriş ve başkalarına övünmek için yola çıkarsa, Allah yolunda değil, şeytanın yönlendirdiği yoldadır.”
“Yumuşaklıktan nasîbi olan kimsenin, hayırdan da nasîbi vardır.”
Peygamber Efendimize bir kişi geldi ve dedi ki: "Yâ Resûlallah! Benim anam-babam ölmüştür. Onlar için ne yapmam lâzımdır?" Peygamberimiz buyurdu ki: "Onlara daima dua eyle! Onlar için Kur'ân-ı kerim oku ve istigfâr et!"

Toplam Görüntülenme: 735

Yayın tarihi: Çarşamba, 09 Ocak 2019

Bunları okudunuz mu?