İhlaslı olanlara müjdeler olsun

Nebîl Ebû Âsım hazretleri fıkıh ve hadîs âlimidir. 122 (m. 739)’da Mekke’de doğdu. Hadîs ilminde yüzbin hadîs-i şerîfi râvileriyle birlikte ezbere bilen hafızdı. 211 (m. 826)’da Basra’da vefât etti. Rivâyet ettiği bazı hadîs-i şerîfler:

Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) Yemen’e Muâz bin Cebel’i (radıyallahü anh) vâli ve zekât tahsili için gönderirken o’na şöyle buyurdu: “Sen ehl-i kitaptan (Yahudilerden ve Hristiyanlardan) olan bir grupla karşılaşacaksın. Onların yanına varınca, önce onları, Allahtan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in, Allah’ın Resûlü olduğuna tasdîke (inanmaya) davet et. Eğer bunu kabul ederlerse onlara, Allahın beş vakit namazı farz kıldığını haber ver. Bunu da kabul ettiklerinde, Allahü teâlânın zenginlerin fakirlere zekât vermesini emrettiğini bildir. Bunu da kabul ederlerse, zekât alırken sakın malların (sadece) en iyisini seçme. Mazlumun ahını almaktan çekin! Çünkü Allahü teâlâ mazlumun duâsını (ahını) hemen kabul eder.”
Yine Muâz bin Cebel’i (radıyallahü anh) Yemen’e vâlî olarak gönderirken, (İbâdetlerini ihlâs ile yap! İhlâs ile yapılan az amel kıyâmet günü sana yetişir) buyurdu. 
Resûlullah efendimiz buyurdu ki: (Yedi kısım kimse vardır ki, Allahü teâlânın ihsân ettiği gölgeden başka gölge bulunmadığı kıyâmet gününde, Allahü teâlâ onları Arş'ın gölgesinde gölgelendirir. Onlardan birisi, sadaka verdiği zaman sağ elinin verdiğini, sol eli dahî bilmeyen kimsedir.)
Resûlullah efendimiz Eshâb-ı kirâma, (Sizin için en çok korktuğum şey, şirk-i asgara [küçük şirke], yakalanmanızdır) buyurdu. Eshâb-ı kirâm: Yâ Resûlallah! Küçük şirk nedir? diye sordular. (Riyâdır) buyurdu. Diğer bir hadis-i şerifte, (Dünyada riyâ ile ibâdet edene, kıyâmet günü, 'ey kötü insân! Bugün sana sevap yoktur. Dünyada kimler için ibâdet ettin ise, karşılıklarını onlardan iste' denir) buyurdu.
Riyânın zıddı, ihlâstır. İhlâs, dünya faydalarını düşünmeyip, ibâdetlerini yalnız Allah rızası için yapmaktır. Resûlullah efendimiz buyuruyor ki: (Allahü teâlâ buyuruyor ki, benim şerîkim yoktur. Başkasını bana şerîk eden, sevaplarını [vadettiğim karşılıklarını] ondan istesin. İbâdetlerinizi ihlâs ile yapınız! Allahü teâlâ, ihlâs ile yapılan amelleri [işleri] kabul eder.)
Başka bir hadis-i şerifte, (İbâdetlerini ihlâs ile yapanlara müjdeler olsun. Bunlar hidâyet yıldızlarıdır. Fitnelerin karanlıklarını yok ederler) buyurdu.

Toplam Görüntülenme: 1138

Yayın tarihi: Cuma, 19 Ağustos 2016

Bunları okudunuz mu?