Takvâdan üstün bir şey yoktur

Eşref Emîr Cihângir hazretleri Hindistan’da yetişen evliyânın büyüklerindendir. İran’da Semnan’da doğdu. 808 (m. 1405)’de Hindistan’da Cunpûr’da vefât etti. Şeyh Alâ-ül-Hak’ın talebesidir. Kâdı Şihâbüddîn Devletâbâdî ile mektuplaşırlardı. Bir mektubunda buyurdu ki:

“Aziz, olgun ve âlim kardeşim Kâdı Şihâbüddîn! Allahü teâlâ kalbinizi yakîn nurları ile ışıklandırsın. Bu derviş Eşref’in fakirane duâları kabul buyurulsun. Bazı sözleri ihtiva eden mektubunuz geldi. Allahü teâlâdan ilâhi bir inâyet, nihâyetsiz bir himâye ile ve bu büyüklerin iltifat ve teveccühleri ile, tasavvuf pınarından bir yudum, kalbe âit çeşmelerden bir içim tadan kimseye müjdeler olsun. Bunu en yüce bir devlet, en yüksek bir saadet bilmelidir. Zira ezelî bir inâyet, yardım olmazsa, bu şerefe kavuşulamaz. Bu, Allahü teâlânın büyük bir ihsânıdır. Bu bir yudumun derecesi, İmâm-ı Gazâlî hazretlerinin şu sözünden bir parça anlaşılabilir. O buyuruyor ki: 'Bu ilimden nasîbi olmayanın akıbetinin kötü olmasından, yani imansız gitmesinden korkarım. Nasîbin en azı; hakîkat ehlini tasdik ve tasavvuf ehlinin büyüklüğünü, teslim etmektir.' Gizli şirk denizinin korkunç felâketlerinden kurtulmak, bu akidenin yardımı olmaksızın ele geçmez. Çeştiyye büyüklerinin yapageldikleri zikirlere devam ediniz. İnşâallah böylece ilerlemek nasip olur. Bu mektubumu size getiren Şeyh Radî’nin, Sultan İbrâhim ile görülecek bir işi vardır. İyi ahlâkınızdan dolayı ona yardım edeceğinizi ümit ederiz. 'Bir müminin kalbini sevindirmek deniz gibi, diğer ibâdetler ise damla gibidir' ve 'Allah yolunda ayakları tozlananın cesedini, Allahü teâlâ Cehenneme haram kılar' müjdeleri gereğince, elinizden gelen yardımı yapacağınızı ümit ederiz. Zaman zaman kıymetli vakitlerinizi alan baş ağrıtıcı mektuplar yazıyorum, kusurumu bağışlayınız...”
Bu mübarek zat, oğluna nasihat olarak buyurdu ki:
"Ey oğul! Kişinin kendini beğenmesi, aklının zayıf olduğuna delâlet eder. Nice bakış vardır ki, hasret getirir. Nice söz vardır ki, nimet getirir, İslâm’dan daha büyük bir şeref yoktur. Takvâdan daha üstün bir şey yoktur. Afiyetten daha güzel bir elbise yoktur. Kendisine yetecek miktardaki rızık ile yetinen kimse, kısa zamanda rahata, genişliğe ve huzura kavuşur. Bir işi yapmadan önce tedbirini almak, sonra pişman olmamayı temin eder. Yorulmadan rahatlık olmaz."

Toplam Görüntülenme: 1036

Yayın tarihi: Cumartesi, 25 Şubat 2017

Bunları okudunuz mu?