Sünnet-i müekkede ve sünnet-i gayr-i müekkede

Ali Murâdî hazretleri Hanefî mezhebi fıkıh âlimidir. 1132 (m. 1719)’da Şam’da doğdu. 1184 (m. 1770)’de Şam’da vefât etti. Bir dersinde buyurdu ki:

Allahü teâlânın açıkça bildirmeyip, yalnız Resûlullah Efendimizin (sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem) yapılmasını övdüğü, yahut devam üzere yaptığı, yahut yapılırken görüp de mâni olmadığı şeylere sünnet denir. Sünneti terk edene azap olmaz. Lâkin azarlanmaya müstahak olur. Misvak kullanmamak gibi. Ezan ve ikâmet okumak, cemâatle namaz kılmak, oğlan çocuklarını sünnet ettirmek ve düğününde yemek yedirmek sünnettir.
Sünnet ikidir. Biri sünnet-i müekkededir. Buna sünnet-i hüdâ da denilir, işlemesi vâcib hükmünde olup, terki de vacibin terki gibi tahrîmen mekrûh olduğu için, vâcib mesabesinde görüldü. Sabah namazının sünneti, yatsı namazının iki rekat son sünneti, cuma namazının ilk ve iki rek’at son sünneti, akşam namazının sünneti, cuma namazının dört rekat ilk sünneti ve dört rekat son sünneti, müekked sünnetlerdendir.
Biri de sünnet-i gayr-i müekkededir. İkindi ve yatsı namazının ilk sünneti gibi. Biri de sünnet-i kifâyedir. Ezan ve ikâmet sünneti gibi ki, bir Müslüman okuyunca diğerinden sakıt olur.
Resûlullah Efendimizin ömründe bir iki kere veya daha fazla işlemiş olduğu, fakat çok kere terk eylediği şeylere denir, işlemeyene azarlama, azap ve şefaatten mahrûmiyet yoktur, işleyene ise, sevap çoktur. Nafile namaz kılmak, nafile sadaka vermek, nafile oruç tutmak gibi.
Müstehâb da iki çeşittir. Biri Resûlullah Efendimizin ümmetine öğretmek için bazı kere işlediği şeylerdir. İkincisi ulemânın müstehâb gördüğü şeylerdir. Hutbenin sonunda; “İnnallahe ye’müru bil-adli..." âyetini okumak ve cuma gününde zuhr-i âhır namazı kılmak gibi. Zuhr-i âhır namazını Resûlullah ve Eshâbı kılmamış, sonra gelen ulemâ kılmışlardır. İmâm-ı Yûsuf, zuhr-i âhırdan sonra iki rekat namaz daha kılmıştır. Peygamberimizin doğduğu günün yıl dönümünde sevinmek, mevlid okumak müstehâbdır, bunlara sevap vardır. Sekiz rekat teheccüd namazı, altı rekat evvâbin namazı, iki rekat abdestten sonra kılınan şükr-i vüdû namazı, dört rekat tesbih namazı, iki rekat husuf (ay ve güneş tutulması) namazı, Kur’ân-ı kerîmi ezberlemek için kılınan iki rekat namaz, nikâh etmek için kılınan iki rekat namaz, iki rekat tövbe namazı, rüzgârın defi ve kar çokluğuna karşı kılınan iki rekat namaz gibi, bunları kılmak müstehâbdır.

Toplam Görüntülenme: 696

Yayın tarihi: Çarşamba, 21 Şubat 2018

Bunları okudunuz mu?