“Şehit İmam” Gazi Muhammed

1793 yılında Gimri’de doğan İmam Gazi Muhammed, Medresede İslami ilimleri tahsil etti. Küralı Muhammed ve Şeyh Cemaleddin’den feyz aldı. Bütün halkın iştirakiyle başkaldırmanın başarısına inanan Gazi Muhammed, 1829’da 36 yaşındayken neşrettiği “İkamet’ül Burhan Ala İrtidadi Ürefa-i Dağıstan” adlı eseriyle büyük ilgi gördü. 1829 yılında “İmam” seçildi. Gazi Muhammed’in İmamlığı 1829-1832 yılları arasında 3 yıl sürdü. Daha sonra yerine İmam olarak Hamzat Bek, ondan sonra da Şeyh Şamil geçti...

Koysu Irmağı’na dikilen direk!
İmam Gazi Muhammed 1831’de doğrudan Ruslarla çarpışmaya başladı. Bornaya Venizagnoya Kalesinde Ruslara öldürücü darbeler indirdi. 17 Ekim 1832’de her taraftan kuşatılan Gimri’nin bütün imkansızlığına rağmen direnmeye devam etti. Beraberindeki 15 mücahit ile birlikte şehit oldu. Ağır yaralı olarak kurtulan bir kişi vardı: İmam Şamil.
İmam Gazi Muhammed, Gimri’de hayata gözlerini kapatırken başucunda bulunan ve yaralı durumdaki önde gelen müridi Şamil’e şunları söyler:
-Şamil! Rüyamda halkın Dağıstan’ın Koysu Irmağı’na bir direk diktiğini gördüm. “Bu direk nedir?” diye sorunca “İmam Gazi Muhammed’dir” dediler. Bu direk su akıntısına bir süre direndikten sonra devrilerek akıntıya kapıldı. Halk yine bir direk dikti ve “Bu da İmam Hamzat’tır” dediler. Ancak bu ikinci direk daha kısa bir sürede devrildi. Halk üçüncü bir direk daha dikti. Bu sonuncu direk akıntılara çok uzun süre direndi. “Bu kim?” diye sorunca “O Şamil’dir” cevabını aldım. Bu rüyam gösteriyor ki bana yolculuk görünmüştür. Yerime geçecek olan Hamzat da kısa bir süre sonra beni takip edecektir. Dağıstan’ın geleceği sana emanettir, bütün ümit sendedir. Allah yardımcın olsun...”

Kabri Gimri’ye nakledildi...
Oracıkta şehid olan İmam Gazi Muhammed, Gimri’den alınıp köy köy dolaştırıldıktan sonra Tarku’da toprağa verilmiş daha sonra da kabri vasiyetine uygun olarak Şeyh Şamil’in İmamlık döneminde Gimri’ye nakledilmiştir...

Toplam Görüntülenme: 1973

Yayın tarihi: Pazartesi, 16 Ekim 2006

Bunları okudunuz mu?