Bu sayfayı yazdır

Ömer bin Saîd el-Hemedânî

Ömer bin Saîd el-Hemedânî, fıkıh âlimlerinin büyüklerindendir. 1264 (H.663) senesinde vefât etti. Kabri belli olup ziyâret edilmekte; insanlar onun kabrini ziyâret etmek, onunla bereketlenmek ve onun hürmetine Allahü teâlâya duâ etmek için etraftaki beldelerden akın akın gelmektedirler...

ÂLİME MUHALEFET ETMEK!..
Ömer bin Saîd hazretlerinin nasîhat dolu sözleri pek çoktur. Buyurdu ki:
“Bir kimse âlimler ile oturup, onların bildiği bir şeye muhâlefet etse, Allahü teâlâ o kimsenin kalbinden îmân nûrunu alır.”
“Sırrını muhâfaza etmek, kalbini kötülüklerden korumak ve farzları edâ etmek, Allah’a yakın olanların vasıflarındandır.”
“İhlâs; ameline bakmamak, yâni hiçbir zaman amelini beğenmemektir.”
“Üns; Allahü teâlâdan başka her şeyden uzaklaşıp, Allahü teâlâ ile olmaktır.”
“Zühd; dünyâyı küçük görüp, onun sevgisini kalbden silmektir.”
“Kalb, şehvete batarsa, aklın almadığı kederler kendisine yüklenir.”
“Tövbe, nefse uymaktan dönmek, kalbin Hak yoluna girmesidir.”
“Allahü teâlâ, safâyı, güzelliği helâl yemede, helâl giymede; katılık ve sıkıntıyı da haramda kıldı.”
Fakîh Ömer bin Saîd hazretleri, Resûlullah efendimizin şu hadîs-i şerîfini nakletmiştir: 
“Kim, her gün otuz üç defâ “Allahümme salli alâ Muhammedin salâten tekûnü leke ridâen ve lihakkıhi edâen” derse, vefât ettiğinde kabri ile Peygamberi Muhammed’in kabri arası açılır (Muhammed aleyhisselâmı görür).”
Ömer bin Saîd hazretlerinin hocası vefât etti. Kendisi, hocasının bulunduğu köyden çok uzak bir yerdeydi. Ömer bin Saîd kerâmet olarak, hocasının vefâtını anladı. Derhal yola çıktı ve defnine yetişti... 

VEFATINI HABER VERDİ!..
Rivâyet edilir ki: Bir kimse, Ömer bin Saîd hazretlerine gelerek şöyle dedi: “Efendim, rüyâmda çok büyük bir nûr gördüm. Ta’ker Dağı eteğinden çıkan o nûr gittikçe yükseliyordu. Ben hayretle seyrediyordum. Nihâyet semâya kadar yükseldi. Semâ yarıldı (açıldı) ve o nûr semâda kayboldu. Bu rüyânın hikmeti ve tâbiri nasıldır?” 
Bunları dikkatle dinleyen Ömer bin Saîd hazretleri o kimseye; “Bu, Ta’ker Dağı eteğinde bulunan çok büyük bir âlimin vefât edeceğine alâmettir. Hattâ o âlim vefât edince, yerler bile sarsılır” buyurdu. 
Bu sözü ile kendi vefatını haber verdi. Kısa bir zaman sonra da vefat etti. Ta’ker Dağı, o muhitte bulunan en yüksek dağ idi ve Ömer bin Saîd hazretlerinin köyü bu dağın eteğinde bulunuyordu. Hakîkaten, Ömer bin Saîd hazretlerinin vefât ettiği gün yer sarsıntısı oldu.

Toplam Görüntülenme: 1340

Yayın tarihi: Salı, 27 Nisan 2010