Bu sayfayı yazdır

Abdurrahmân Efendi

Şeyhîzâde Abdurrahmân Efendi, Gelibolulu Süleymân efendinin torunudur. “Dâmâd” adı ile meşhûrdur. Rumeli kâdî-askeri idi. 1078 [m. 1668] de vefât etdi. (Mecma’ul-enhür) adındaki (Mültekâ şerhı) meşhûrdur. (Mecma’ul-enhür)ün ikinci cildinde diyor ki: 

“Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem (Yabancı kadınların, yüzlerine şehvet ile bakanların gözlerine, kıyâmet günü ergimiş kızgın kurşun dökülecektir) buyurdu. Nûr sûresi, otuzuncu âyetinde meâlen, (Ey Resûlüm! Mü’minlere söyle, harâma bakmasınlar ve avret yerlerini harâmdan korusunlar! Îmânı olan kadınlara da söyle, harâma bakmasınlar ve avret yerlerini harâm işlemekten korusunlar!) buyuruldu. 
Bir hadîs-i şerîfte de şöyle buyuruldu: (Komşu kadına ve arkadaşların kadınlarına şehvet ile bakmak, yabancı kadınlara bakmaktan on kat dahâ günâhtır. Evli kadınlara bakmak, kızlara bakmaktan bin kat dahâ çok günâhtır. Zinâ günâhları da böyledir.) 
(Üç şey, göze cilâ verir: Yeşilliğe, akar suya ve güzel yüze bakmak) ve (Üç şey gözü kuvvetlendirir: Sürme çekmek, yeşilliğe ve güzel yüze bakmak) hadîs-i şerîfleri, bakması helâl olan kimselere bakmanın fâidesini bildirmekdedir. Yoksa, yabancı kadınlara, kızlara bakmak, gözü za’îfletir ve kalbi karartır. 
Hâkim, Beyhekî ve Ebû Dâvüd bildiriyorlar ki: Ebû Ümâme radıyallahü anhın bildirdiği hadîs-i merfû’da, (Yabancı bir kızı görüp de, Allahü teâlânın azâbından korkarak, başını ondan çeviren kimseye Allahü teâlâ ibâdetlerin tadını duyurur) buyuruldu... 
Bir hadîs-i şerîfte, (Allah için yapılan cihâdda düşmanı gözleyen veyâ Allah korkusundan ağlayan veyâ harâmlara bakmayan gözler, kıyâmette Cehennem ateşini görmeyeceklerdir) buyuruldu. 

İLİMDEN ÖNCE EDEP!.. 
Yedi veyâ on yaşında olan gösterişli kızlar ve onbeş yaşını dolduran veyâ bâliga olan bütün kızlar, kadın hükmündedir. 
Kadınların, başı, saçı, kolları, bacakları açık sokağa çıkmaları ve yabancı erkeklere, lüzûmsuz yere, seslerini duyurmaları, erkeklere şarkı söylemeleri, plâk ile, film ile de duyurmaları, Kur’ân-ı kerîm, mevlid, ezân okuyarak duyurmaları büyük günâhdır...” 
Şeyhîzâde, vefatından kısa bir zaman evvel buyurdu ki: “Biz bir âlime gittiğimizde, bize göre, ondan edep ve terbiyeyi öğrenmek, onun ilminden istifâde etmekten önce gelirdi.” 

Toplam Görüntülenme: 1421

Yayın tarihi: Cuma, 11 Kasım 2011