Bu sayfayı yazdır

İlim, kalbe doğan bir nûrdur

Ebû Hilâl Askerî hazretleri tefsîr ve lügat âlimidir. 395 (m. 1005) yılında İran’da Ahvâz’da vefât etti. Taleb-ül İlm vel-ictihâd adlı eserinde, ilim hakkında İslâm âlimlerinin şöyle buyurduğunu bildiriyor:

“İlim altı şey ile tamam olur. Bunlar: Kuvvetli bir zihin, uzun zaman, zenginlik, öğrenilenle amel, mütehassıs bir hoca ve o ilme duyulan arzu ve istek. Bunlardan biri eksik oldu mu, ilim de eksik olur.” Burada arzu ve isteğin zikredilmesi şunun içindir: Eğer nefis bir şeye arzu duyarsa, onun ele geçmesi için büyük bir çaba harcar. İnsan, ilmi çalışması kadar elde eder. Zenginliğin zikredilmesi ise, geçim derdi ilimden alıkoymasın diyedir. Hocanın mütehassıs olması ise, böyle olmayan hoca insanı yanlış yollara götürdüğü içindir. Mâlik bin Dinar buyurdu ki: Bazı semâvî kitaplarda okudum, buyuruluyor ki: Hikmet; şerefi çoğaltır ve köleyi sultanlar meclisine oturtur."
Ebû Esved ed-Düelî, “İlimden daha aziz bir şey yoktur. Sultanlar insanlara, âlimler de sultanlara hükmediyorlar” buyurmuştur. Ebû Zeyd Temimî buyuruyor ki: “Nerede bir âlim duyduysam, ondan bir şeyler öğrenmek için ona koştum.” Müellif, “İlim, çok müzâkere, ders vermek, çok ibâdet ve kuvvetli bir zihin ile muhafaza edilir” buyurmaktadır.
İlim, kalbe doğan bir nûrdur. İlmin tadını alan bir daha ilmi bırakmaz ve ölene kadar ilme doymaz. Saîd bin Cübeyr buyuruyor ki: “Kişi öğrenmeye devam ettiği sürede âlim, öğrenmeyi terk ettiğinde olduğundan daha câhildir.” Saîd bin Müseyyib ise, “Gece ve gündüz, aç ve susuz olarak bir tek hadîs-i şerîf öğrenmek için dolaştığım olurdu” buyurmuştur.
Kevâkib-ül-mudiyye adlı eserinde, Îsâmiyyette ilk olan hâdiseleri anlatır. Bunlardan bir kısmı şöyledir:
İlk ayakkabısını çıkarıp Kâbe’ye giren, Velîd bin Mugîre’dir. İlk ata binen ve ilk Arabî kitap yazan Hazreti İsmail’dir (aleyhisselam). Araplardan Hanîf dininde olup da, ilk öldürülen Adiy bin Zeyd’dir. İlk hediye Peygamber efendimize Medine’de Zeyd bin Sâbit’in (radıyallahü anh) hediyesidir. İlk at zekâtı alan Hazreti Ömer’dir (radıyallahü anh). Resûlullahla ilk alışveriş yapan Sinân bin Ebî Sinân Esedî’dir (radıyallahü anh)

Toplam Görüntülenme: 1061

Yayın tarihi: Çarşamba, 30 Kasım 2016