Bu sayfayı yazdır

Şafii mezhebine göre teyemmüm

Zeynüddîn Ömer Şemmâ’ hazretleri Şâfiî mezhebi fıkıh ve hadîs âlimidir. 880 (m. 1475)’de doğdu. 936 (m. 1529)’da Haleb’de vefât etti. Şafii’de teyemmüm hakkında şunları anlattı:

Suyun bulunmadığı veya bulunduğu hâlde kullanılamadığı durumlarda, abdest veya gusül yerine, teyemmüm edilir. Teyemmüm, temiz bir toprağı niyetle yüze ve kollara sürmektir. Teyemmümün şartları şunlardır: 1- Teyemmümü gerektirecek bir sebebin bulunması. 2- Vakit girdikten sonra teyemmüm etmek. Vakitten evvel alınan teyemmümle farz namaz kılınmaz. 3- Tozlu ve temiz toprakla teyemmüm etmek. Kum, kireç ve taşla teyemmüm edilmez. Tozlu kum da, temizleyici toprak sayılır. Gerek temizleyici toprağın, gerekse kumun içinde toz bulunmadığı takdirde, bunlarla teyemmüm etmek sahih yani geçerli olmaz. Toprağın yakılmış olmasının zararı yoktur. Ancak yakılmış olan toprak, kül hâline gelmemiş olmalıdır. Kuru çamur, dövülüp toz hâline gelirse, bununla da teyemmüm edilebilir. 4- Teyemmüm edilecek toprağın, müstamel de olmaması gerekir. Müstamel toprak, teyemmüm esnasında meshedilen organda kalan veya organın üzerinden yere dökülen topraktır. 5- Su bulunmadığı için teyemmüm ediliyorsa, vakit girdikten sonra suyu aramak. Su, arandıktan sonra bulunmazsa, o zaman teyemmüm edilir.
Teyemmümün farzları: 1- Niyet etmek. “Neveytü istibahate fardis-salati” (Farz olan namazı, mubah kılmaya niyet ettim) şeklinde niyet edilir. Abdestte olduğu gibi “abdestsizliği kaldırmaya niyet ettim” denilmez. 2- Toprağa, en az iki kere elleri vurmak. 3- Yüzün tamamını meshetmek. 4- Parmak uçlarından dirseğe kadar (dirsek dahil) kolların tamamını meshetmek. 5- Tertip üzere teyemmüm etmek. Yani önce yüzü, sonra kolları meshetmek.
Teyemmümün sünnetleri: 1- Başlarken Besmele çekmek. 2- Önce sağ kolu, sonra sol kolu meshetmek. 3- Yüzü, üst tarafından başlayarak, kolları ise parmak uçlarından başlayarak meshetmek. 4- Fazla toprak gelmişse, elleri birbirine vurarak azaltmak. 5- Müvâlât, yani ara vermeden teyemmüm almak. 6- Birinci vuruştan önce, varsa yüzüğünü çıkarmak, (İkinci vuruşta çıkarmak ise, farzdır.) 7- Her iki vuruşta da parmakları açık bulundurmak. 8- Başlamadan ağzı misvaklamak. 9- Bitirdikten sonra, abdestten sonra bildirilen duayı okumak. 10- Bir uzvun tamamını meshetmeden elleri, onun üzerinden kaldırmamak.

Toplam Görüntülenme: 900

Yayın tarihi: Cumartesi, 14 Ocak 2017