Bu sayfayı yazdır

Ey Hüreyre, ben Müslüman oldum

Muâfâ Nehrevânî hazretleri kıraat, tefsir ve hadis âlimidir. 308 (m. 917)’de Irak'ta Nehrevan'da  doğdu. Bağdad’da zamanın büyük âlimlerinden ilim tahsil etti ve talebe yetiştirdi. 390 (m. 1000)’de Nehrevan'da vefat etti. Bir dersinde buyurdu ki:

Hazret-i Ebu Hüreyre (radıyallahü teâlâ anh), Eshab-ı kiramın büyüklerindendir. Müslüman olduktan sonra, annesinin de Müslüman olmasını çok istiyor, bunun için çok uğraşıyordu; fakat bir türlü muvaffak olamıyordu. Bu hususta şöyle anlatmıştır:
-Resûlullah Efendimize “sallallahü aleyhi ve sellem”, annemin hidayete kavuşması için dua buyurun dedim. Resulullah Efendimiz, (Allah’ım, Ebu Hüreyre’nin annesine hidayet ver) diye dua buyurdu... Eve varınca annem, ya Eba Hüreyre, ben Müslüman oldum dedi ve Kelime-i şehadeti söyledi. Ben sevincimden ağlayarak annemin Müslüman olduğunu müjdeledim. Dedim ki: 'Ya Resulallah, annemi ve beni müminlerin sevmesi için, bizim de, müminleri sevmemiz için dua edin.' Resulullah, (Allah’ım, şu kulunu ve annesini mümin kullarına, müminleri de onlara sevdir) buyurarak dua etti. Artık beni bilen ve gören her mümin sevdi. Eshab-ı kiramın en fakiri olduğu için, Eshab-ı Suffa arasına katıldı.
Eshab-ı Suffa, Mescid-i Nebi’de kalır, hep ilimle meşgul olurdu.
Hazret-i Ebu Hüreyre, Peygamber Efendimizin hep huzurunda bulunduğu için, pek çok hadis-i şerif işitip rivayet etmiştir. Eshab-ı kiram arasında Abdullah bin Ömer’den sonra, en çok hadis bilen budur. Âişe validemize, Resulullahın söz ve hâllerini en iyi bilenin kim olduğu sorulduğunda, buyurdu ki: "Resulullahın hâl ve sözlerini, en iyi bilen Ebu Hüreyre’dir. Yemin ederim ki, Ebu Hüreyre, bütün vaktini Resulullahın huzurunda geçirmiştir." 
Hazret-i Ebu Hüreyre, yıllarca, gece gündüz Resulullahın huzurundan ayrılmamış, bütün işini, gücünü bırakmış, hep Peygamber Efendimizin buyurduklarını dinleyip, ezberlemiştir. Hatta günlerce aç kaldığı hâlde, dini öğrenme gayretiyle buna katlanmıştır.
Bu sahabinin rivayet ettiği hadis-i şeriflere, istisnasız bütün hadis kitapları yer vermiştir. Hep abdestli bulunur, Resulullah, (Abdestli olan uzva [organa] Cehennem ateşi dokunmaz) buyurdu derdi.
Savaşta ve barışta Resulullah Efendimizin yanından ayrılmazdı. Hafızası çok kuvvetli olduğundan, çok hadis-i şerif ezberlemişti. Eshab-ı kiramdan ve Tabiinden 800’den fazla kimse, kendisinden hadis öğrendi.

Toplam Görüntülenme: 650

Yayın tarihi: Pazartesi, 12 Şubat 2018