Büyük devlet adamı Turgut Özal

Turgut Özal, 1927 yılında Malatya’da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisi olarak mezun oldu. 1952 yılında ABD’ye giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye’ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcısı oldu ve Türkiye’nin elektrifikasyonu ile ilgili projelerde çalıştı...

Üniversitede ders verdi...
Turgut Özal, Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasına da katkıda bulundu. Bu sırada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde ders de verdi.
Rahmetli Turgut Özal bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967-71 yılları arasında da Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve (O zamanki adıyla) AET Koordinasyon Kurulu Başkanlıklarında bulundu.
1971-1973 tarihleri arasında Dünya Bankası’nda danışman olarak görev alan rahmetli Turgut Özal, Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sınai kuruluşlarda çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Müsteşarı olarak atandı. Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüttü.
12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan hükûmete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi’ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin başarılı olması üzerine hükûmeti kurmakla görevlendirildi ve böylece Türkiye’nin 19. Başbakanı oldu. 1987 yılında yapılan seçimler sonrasında tekrar hükûmet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı.

“Beni İstanbul’a defnedin!”
31 Ekim 1989’da TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 tarihinde bu görevine başladı. Türkiye’nin bölgesinde etkin rol oynamasını isteyen Özal, Balkanlar’a ve hemen peşinden Orta Asya’ya yaptığı uzun ve yorucu seyahatlerden sonra döndü, ancak o çok sevdiği vatanında 17 Nisan 1993 tarihinde geçirdiği bir rahatsızlık sebebiyle vefat etti. Vefatından önce yakınlarına şöyle vasiyet etti:
“Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed’in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum...”
Vasiyeti üzerine rahmetli Adnan Menderes’in de bulunduğu yere defnedildi...

Toplam Görüntülenme: 1804

Yayın tarihi: Pazartesi, 16 Nisan 2007

Bunları okudunuz mu?