Bugünleri iyi değerlendirelim

İsmâîl Cehdamî hazretleri Mâliki fıkıh ve hadis âlimlerindendir. 199 (m. 815’de Bas­ra'da doğdu. Daha sonra Bağdat'a yer­leşti. Zamanındaki büyük âlimlerden fıkıh ve hadis öğrendi. Halife Mütevekkil zamanında 860 yılında Bağdat'a kadı ta­yin edilen Cehdamî, 282 (m. 895)’de orada vefat etti. Mübarek geceler hakkında naklettiği hadîs-i şerîflerden bazıları:

“Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tövbe, reddolmaz. Fıtır bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berât gecesi, Arefe gecesi, Kadir gecesi.”
“Allahü teâlâ, ibâdetler içinde, Zilhicce’nin ilk on gününde yapılanları daha çok sever. Bu günlerde tutulan bir gün oruca, bir senelik oruç [nâfile oruç] sevâbı verilir. Gecelerinde kılınan namaz, Kadir gecesinde kılınan namaz gibidir. Bu günlerde çok tesbîh, tehlîl ve tekbîr ediniz!”
“Arefe günü bin İhlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duâsı kabul olur.”
"Bir Müsüman, Terviye günü oruç tutarsa ve günah söylemezse, Allahü teâlâ, onu elbette Cennete sokar.”
“Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikrâm edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyâda ve âhirette ikrâm eder.”
“Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikrâm edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ, dünyâda ve âhirette ikrâm eder.”
“Recebin ilk Cuma gecesini ihyâ edene [saygı gösterene], Allahü teâlâ kabir azâbı yapmaz. Duâlarını kabul eder. Yalnız, yedi kimseyi affetmez ve duâlarını kabul etmez: Faiz alan veya veren, Müslümanları aşağı gören, anasına, babasına eziyet eden, karşı gelen çocuk, Müslüman olan ve İslâmiyete uyan kocasını dinlemeyen kadın, şarkı ve çalgıcılığı sanat edinenler, livâta ve zinâ edenler, beş vakit namazı kılmayanlar.”
“Cebrâîl aleyhisselâm bana geldi. 'Kalk, namaz kıl ve dua et! Bu gece, Şabanın onbeşinci gecesidir' dedi. Bu geceyi ihyâ edenleri, Allahü teâlâ affeder. Yalnız, müşrikleri, büyücüleri, falcıları, hasisleri, alkollü içki içenleri, fâiz yiyenleri ve zinâ yapanları affetmez.”
“Berât gecesini ganîmet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir. Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Kadir gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çok ibâdet yapınız. Yoksa, kıyâmet günü pişman olursunuz!”

Toplam Görüntülenme: 1481

Yayın tarihi: Perşembe, 08 Eylül 2016

Bunları okudunuz mu?