Günahkâr mümine kâfir denmez

Hakîm Semerkandî hazretleri Hanefî mezhebi fıkıh âlimlerindendir. 342 (m. 953)’de vefât etti. “Es-Sevâd-ül-a’zam” kitabında şöyle buyurmaktadır:

Bir insanın “Ehl-i sünnet vel cemâatten olabilmesi için, altmış bir temel esâsı kabullenmesi gerekir. Bu temel esaslardan bazıları şunlardır:
1- İmânında şüphesi olmayacak. Mümin, imânında şüpheye yer vermemelidir. Çünkü Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerîmde meâlen şöyle buyuruyor: “Müminler ancak o kimselerdir ki; Allaha ve Peygamberine imân etmişlerdir, sonra imânlarında şüpheye düşmemişlerdir.” (Hucûrât-15)
2- Günahkâr olan mümine, günaha helâl demedikçe kâfir denmeyecek. Meselâ, bir Müslüman yüz bin cana kıysa, yüz bin küp şarap içse ve bu günahlara helâl demedikçe yine mümindir. Bir Müslümana kâfir diyenin, kendisi kâfir olur.
3- Hayır ve şerrin Allahü teâlânın takdîriyle meydana geldiğine inanacak. Çünkü Cebrâil (aleyhisselam), Peygamber efendimize (sallallahü aleyhi ve sellem) imânın ne olduğunu sorduğunda, imânın altı temel esâsını açıklamış ve sonunda şöyle buyurmuştur: “Îmânın altıncı şartı da, kadere, hayır ve şerrin Allahü teâlâdan olduğuna inanmaktır.” Mümin bilmelidir ki, hiçbir şey ilâhi kaza dışında meydana gelemez ve kul Allahü teâlânın kazasının önüne geçemez. Allahü teâlânın kazasını inkâr ve reddetmek de küfürdür.
4- Peygamber efendimizin şefaatine inanacak. Çünkü Peygamber efendimiz “Şefaatim, ümmetimden günahı büyük olanlaradır” buyurdu. Şefaati inkâr eden sapık yoldadır. Yine bir hadîs-i şerîfte Peygamber efendimiz buyurdular ki: “Her kim bana salevât getirirse, onun bu salevâtı kıyamet günü bana arz edilir. Umarım ki, ben de kendisine şefaatte bulunurum.”
5- Allahü teâlânın kelâmı olan Kur’ân-ı kerîm mahluk değildir diyecek ve inanacak. Çünkü Kur’ân-ı kerîm, hakiki anlamında Allahü teâlânın sözüdür. Kurân-ı kerîm mahluktur diyen küfre gider. Bir hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Ümmetim üzerine bir zaman gelecek ki, o zaman bazı kimseler Kur’ân mahluktur (yaratılmıştır) diyecek. Aranızdan, yaşayıp da onlara yetişen olursa, kendileri ile ağız mücadelesi yapmasın, onlarla oturup kalkmasın, çünkü onlar yüce Allaha küfretmişlerdir. Onlar Cennete gidemezler, kokusunu alamazlar.”
6- Kabir azâbını hak bilecek ve inanacak. Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçe veya ateş çukurlarından bir çukurdur.”

Toplam Görüntülenme: 1050

Yayın tarihi: Pazar, 20 Kasım 2016

Bunları okudunuz mu?