Mecusilerin ateşinin söndüğü gece

Ebü’l-Hasen Medâinî hazretleri siyer âlimlerindendir. 135 (m. 752) senesinde Basra’da doğup, 225 (m. 840) senesinde Bağdâd’da vefât etti. Kitabında şöyle nakleder:

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” efendimizin doğduğu gece, Îrân kralının (Kisrânın) sarayı sallandı ve ondört burcu yıkıldı. Fâris'in (Mecûsîlerin) bin seneden beri hiç sönmeden yanan ateşi söndü. Sâve Gölü'nün suyu yere çekilip kurudu. Kisrâ Dicle Nehri kenarında büyük bir saray yaptırmıştı. Bu saray için hesap edilemeyecek kadar çok para harcamıştı. Bir sabah kalkıp bu sarayın ikiye bölündüğünü, sular altında kaldığını gördü. Kisrâ, kâhinleri toplayıp, köşkünün ikiye yarılıp, harap olmasının sebebini araştırıp, bulmalarını emretti.
Sa’îb adındaki kâhin karanlık bir gecede yüksek bir tepeye çıktı. Gökyüzüne ve yeryüzüne bakınırken, Hicaz tarafından bir şimşek çaktığını ve Batı'ya kadar ulaştığını gördü. Sabahleyin, ayağını bastığı yer yeşermişti. Kendi kendine, "eğer gördüğüm doğru ise, Hicaz'dan bir padişah çıkacak, her tarafa hakim olacak. Âlemde refah ve ucuzluk olacak. Sonra bir Peygamber gönderilmiş veya gönderilecektir..." diye düşündü ve kahinlere bildirdi. Kahinler "Bu peygamber Kisrâ'nın mülkünü alacaktır. Fakat bunu Kisrâ'ya söyleyemeyiz. Çünkü hepimizi öldürür" dediler. Sonra Kisrâ'nın yanına gittiler. "Sarayın yıkılmasının sebebi, yapılma zamanının yanlış seçildiğindendir. Bir zaman belirtelim. O zamanda yapılsın" dediler. Bir zaman tayin ettiler ve köşk o zamanda yapıldı.
Kisrâ bütün devlet adamlarıyla birlikde o köşkte bir meclis kurdu. Bu sırada Dicle Nehri'nin suyu yükseldi. Köşkü su basıp yıktı. Kisrâ'yı boğulmak üzere iken sudan çıkardılar. Kisrâ, kahin ve müneccimlere kızıp çoğunu öldürttü. Diğerleri "biz hata etmişiz. Köşkün yapılması için tekrar bir zaman seçelim" dediler. Belirttikleri zaman içinde köşk yeniden yapıldı. Kisrâ korka korka gelip köşke çıktı. O çıkar çıkmaz köşk ayağının altından kayıp yıkıldı. Kisrâ nehre düştü. Kisrâ'yı yarı ölü vaziyyetde nehirden çıkardılar. Kisrâ o kâhinleri toplayıp "sizi öldürürüm" diye tehdit etti. Bunun üzerine kahinler doğrusunu söyleyerek, "bu alametler bir Peygamber geldiğini veya yakında geleceğini, senin saltanatına son vereceğini, mülkünü alacağını göstermektedir" dediler. Kisrâ bu sözleri işitince, Dicle kenarına bina yapmaktan vazgeçti. Oradaki yıkılan bina da tamamen harap oldu...

Toplam Görüntülenme: 1228

Yayın tarihi: Salı, 09 Ağustos 2016

Bunları okudunuz mu?