Medîne'nin her tarafını aydınlatan kıvılcım

Şebab bin Hayyad hazretleri Hadîs âlimlerinden ve tarihçidir. Mısır’da, el-Usfur’da doğdu. 240 (m. 854)’de vefât etti. Târih-üz-zamân vel-Urcân isimli kitabında şunları nakleder:

Hendek gazvesinde, Eshâb-ı kirâm “rıdvânullahi teâlâ aleyhim ecmaîn” Medîne'nin çevresinde hendek kazıyorlardı. Büyük bir taş çıktı. Onu kimse parçalayamadı. Selmân-ı Fârisî “radıyallahü anh” bu durumu Resûlullaha “sallallahü aleyhi ve sellem” haber verdi. Eshâb-ı kirâmdan bir kısmı hendeğin kenarında durdular.
Resûlullah efendimiz mübârek eline bir külünk aldı ve o taşa vurdu. Taş iki parçaya ayrıldı. Vurduğu anda, taştan şimşek çakar gibi bir kıvılcım çıktı. O kıvılcım, Medîne-i münevverenin her tarafını aydınlattı. Resûlullah efendimiz tekbir getirdi. Bütün Eshâb-ı kirâm da tekbir getirdiler.
Taşa bir kerre daha vurdu. Yine şimşek gibi bir kıvılcım çıktı. Resûlullah efendimiz ve Eshâb-ı kirâm tekrar tekbir getirdiler. Taşa üçüncü defa vurdu ve aynı şekilde şimşek gibi bir kıvılcım çıktı. Selmân-ı Fârisî “radıyallahü anh”; 
-Anam babam sana fedâ olsun yâ Resûlullah! Bu ne hâldir. Ben şimdiye kadar ömrümde asla böyle bir hâl görmedim, dedi. Resûlullah “Eshâb-ı kirâma; 
-Selmân’ın gördüğünü siz de gördünüz mü, buyurdu. Hepsi, "gördük yâ Resûlallah" dediler. Bunun üzerine Resûlullah efendimiz buyurdu ki:
-Birinci vuruşta çakan kıvılcımın ışığında Kisrâ’nın memleketinde, Hayre’nin köpek dişi gibi köşklerini gördüm. Cebrâîl aleyhisselâm bana, ümmetin orayı alacaktdır, diye haber verdi... Taşa ikinci vuruşumda çıkan kıvılcımın ışığında, Rûm’un kızıl köşklerini gördüm. Köpeklerin azı dişleri gibi idi. Cebrâîl aleyhisselâm bana, ümmetin o diyarı alacak diye işâret eyledi... Üçüncü vuruşumda sıçrayan kıvılcımın ışığında San’a’nın [Yemen'in] köpek dişleri gibi köşklerini gördüm. Cebrâîl aleyhisselâm bana, ümmetin o beldeleri fethedecektir, dedi...
Resûlullah efendimiz Kisrânın beyâz köşkünün vasıflarını anlattı. Selmân-ı Fârisî orayı gördüğü ve bildiği için; 
-Yâ Resûlallah! Aynen buyurduğunuz gibidir. Ben şehâdet ederim ki, sen Allahü teâlânın Resûlüsün, dedi. Resûlullah efendimiz sözlerine devam ederek buyurdu ki:
-Şâm elbette fetholunacaktır! Heraklius memleketinin bir köşesine kaçar, siz Şâm'a hâkim olursunuz. Onlardan kimse sizinle savaşmaya cesâret edemez. Yemen de mutlaka fetholunacaktır. Kisrâ öldürülür ve ondan sonra artık hiç Kisrâ kalmaz.

Toplam Görüntülenme: 1080

Yayın tarihi: Cumartesi, 26 Kasım 2016

Bunları okudunuz mu?