Muhammed aleyhisselâmın ümmeti şahidimdir

Abdurrahmân bin Saruhan hazretleri büyük hadîs âlimlerindendir. Türkmen asıllı olup 280 (m. 893) tarihinde Şam’da vefât etti. Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

Resûlullah Efendimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdular ki: (Nûh aleyhisselâm, kıyâmet gününde gelir. Ona denilir ki, risâletini kavmine teblîğ ettin mi? Nûh aleyhisselâm der ki: (Evet yâ Rabbî!) Ümmetinden sual olunur ki, Nûh size teblîğ etti mi? Onlar inkâr edip, (Bize korkutucu kimse gelmedi) derler. Sonra Nûh aleyhisselâma denilir ki: Şâhidlerin kimdir. Buyurur ki: Muhammed Mustafâ aleyhisselâtü vesselâmın ümmetidir.) Resûlullah Efendimiz buyurdular ki: (Siz gelirsiniz ve Nûh aleyhisselâm teblîğ etti, diye şehâdet edersiniz!) Sonra Resûlullah Efendimiz, [meâl-i şerîfi] (Böylece, size insanlara şâhid ve örnek olmanız için...) olan [Bekara sûresinin 143.] âyet-i kerîmesini okudular. Bu âyet-i kerîme, ikinci cüzün başındaki âyet-i kerîmedir. Bu âyet-i kerîme nâzil olunca, Yahûdî ileri gelenleri, Muâz bin Cebel’e “radıyallahü anh” kıble hakkında dediler ki: Muhammed bizim kıblemizi, hasedinden dolayı terk etti. Bizim kıblemiz Enbiyâ kıblesidir. Bizim insanlar arasında âdil olduğumuzu Muhammed bilir, dediler. Muâz “radıyallahü anh” muhakkak, hak üzere ve âdil olan biziz. Allahü tebâreke ve teâlâ hazretleri meâl-i şerîfi (... bunun gibi, sizi adâletli ümmet kıldık...) olan [Bekara sûresinin 143.] âyet-i kerîmesinde bunu beyân buyurdu. (İbrâhîm aleyhisselâm ve zürriyetini seçip, ayırdığımız gibi, sizi de seçilmiş ve adâlet üzere olan ümmet kıldık) buyuruldu. Bu da onun gibidir. Dinde eksikliği ve fazlalığı olan din ehlinin, ikisi de zemmedilmiştir.
Ebû Sâid-i Hudrî “radıyallahü anh” haber verdi: Bir gün Resûlullah Efendimiz ikindi namâzından sonra bizim aramızda durdu. Orada, kıyâmete kadar olacak şeyleri terk etmekten bahsetti.
Bir gün de hurma ağaçları arasında bir duvarın yanında durup, buyurdu ki: (Dikkat ediniz, dünyanın ömründen, geçen zamana nispetle kalanı, bugünün kalan zamanı kadar bile değildir. Bu ümmet, yetmiş ümmeti, hepsinin iyisi ve ekremi olarak tamamlar!) Allahü teâlânın, [meâl-i şerîfi yukarıda zikrolunan âyet-i kerîmenin devâmı olan] (Böylece insanlara şâhid olacaksınız!) kavl-i şerîfini okudular.

Toplam Görüntülenme: 1035

Yayın tarihi: Cumartesi, 08 Ekim 2016

Bunları okudunuz mu?