Şâfiî Ve Şâzili Alvân Hamevî

Şâfiî Ve Şâzili Alvân Hamevî
Âlimlerin methettiği zat...
Alvân Hamevi, Buhâri ve Müslim'deki hadis-i şerifleri Şemsüddin Muhammed bin Dâvûd Bâzili'den okudu. Hama şehrinde Nûreddin Ali bin Zühre Hımsi'den Buhâri'nin bâzı bölümlerini dinledi. Kutb-ül-Haydari, Burhâneddin Nâci, Bedreddin Hasan bin Şihâbüddin Dımeşki, İbn-üs-Selâmi Halebi, İbn-ün-Nâsih Trablusi, Fahreddin Osman Deymi Mısri, Mahmûd bin Hasan bin Ali Bezûri ve başkalarından ilim öğrendi. Tasavvuf yolunu, Seyyid Ali bin Meymûn Magribi'den öğrendi.
Alvân Hamevi, 1518 senesi Şevvâl ayında, Mekke-i mükerremede Temim Medresesinde Şeyh Tâcüddin'den ilim ve edeb öğrenip, icâzet aldı. Âlimler onu methettiler. Bu mübarek zat, ilim ile amelin berâberce yapılmasını bildirir, amelsiz ilmin insanlara yük olacağını anlatırdı. Çok kimse ondan ve eserlerinden istifâde etti. Alvân Hamevi, Şeyh Zeynüddin bin Şemma'ın hadis-i şerif derslerinde de bulundu ve üstün bir dereceye yükseldi.
Alvân Hamevi, Şam civârında yetişen evliyânın büyüklerinden ilim, amel ve irşâd, insanlara doğru yolu gösterme bakımından zamânının en meşhurlarından oldu. Çok kerâmetleri görüldü. Bu kerâmetleri oğlu Muhammed Şemsüddin, Tuhfet-ül-Habib adlı kitâbında yazıp istifâdeye sundu...

Hırsızlar tövbe etti...
Bir gün hırsızlar gece karanlığında Alvân Hamevi'nin bulunduğu dergâha girdiler. O mübareği namaz kılar halde buldular. Etrâfında göz kamaştıran bir nûr parlıyordu. Ortalıkta kandil ve lâmba gibi bir aydınlatıcı yoktu. Bunu gören hırsızlar, yanlış bir iş yaptıklarını anlayıp tövbe ettiler...
Alvân Hamevi ölüm hastalığına tutulmazdan önce vefât edeceğini, sonra talebeleri ile bir kısım insanların yapacakları işleri haber verdi. Zamânı gelince dediği ortaya çıktı. Vefâtından az önce de teyemmüm etti. Sonra namaza başladı. Fâtiha-i şerifeyi okurken; "İyyâke na'büdü ve iyyâke-nestein" âyet-i kerimesini okurken vefât etti.

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek

İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır

Vehbi Tülek