armağanî Mehmet Efendi

armağanî Mehmet Efendi
RUHUN GIDASI VE KURDU!..
Aslen Foçalı olan Armağani Mehmet Efendi, herkese bir elma hediye ettiğinden kendisine bu isim verilmiştir...
Bu mübarek zatın kıymetli nasihatleri vardır. Buyurdu ki:
"Ahlâkı ve anlayışları birbirine zıt olanlarla oturup görüşmek, ruhlar için kurtlardır. Bunlar insanın içini kemirirler. Huyları ve anlayışları iyi olanla oturup kalkmak ise, ruhların gıdası, akılların aşısıdır. Aklın bereketlere kavuşarak artmasına bunlar sebeb olur."
Namaz için de şöyle buyurdu:
"Namazda huşu, namaz kılanın kurtuluşunun alametidir. Nitekim Allahü teala, Mü'minun suresi başında; "Muhakkak ki, müminler kurtuluşa erdiler. O müminler ki, namazlarında huşu (tevazu ve korku) sahipleridir" buyurmaktadır. Peygamber efendimiz de buyurdu ki: "Bir Müslüman doğru olarak ve huşu ile iki rekat namaz kılınca, geçmiş günahları affolur." Yani, Allahü teala onun küçük günahlarının hepsini affeder. Huşuu terk etmek ise, münafıklık alametidir ve kalbin harab olmasıdır."

YETMİŞ BİN KİŞİ ÖLDÜ!..
Armağani Mehmet Efendi, bir gün Padişah'tan izin alarak akrabalarını ziyarete gidiyordu. Üsküdar tarafında Bostancıbaşı Köprüsünden geçerken vebalıların iyi ve kötü ruhları ile bizzat konuşup, kimlerin bu hastalıktan öleceği ve kimlerin kurtulacağı sırrına vâkıf oldu. Ve bir liste hazırlayarak "Dördüncü Murat Han'a takdim etti. Bu liste verildikten üç gün sonra İstanbul'da öyle bir veba velvelesi vuku buldu ki, Armağani Mehmet Efendi'nin listesine göre tam yedi gün içinde 70 bin insan ruhunu teslim etti.
Bu hadiseden sonra Armağani Mehmet Efendi hazretleri içindeki sırrı meydana vurduğundan kendisi de memnun olmayarak Foça'ya gitti, ama oraya hemen varır varmaz kendisinin kerametinin oraya kadar duyulduğunu görünce:
"Artık sırrımız her yere yayıldı. Bundan sonra bize yaşamak lazım değildir" dedi ve vefat etti.

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek