hayrın Anahtarı Sâbit El-benânî
ÇOK ORUÇ TUTARDI...Enes bin Mâlik onun için der ki: "Her şeyin bir anahtarı vardır. Hayrın anahtarı da Sâbit'tir." Bekr bin Abdullah: "Zamânının en âbid olanına bakmak isteyen Sâbit el-Benâni'ye baksın." Şu'be: "Sâbit el-Benâni, Kur'ân-ı kerimi bir gün ve gecede okuyup bitirir, çok oruç tutardı." Humeyd: "Biz, yanımızda Sâbit el-Benâni de olduğu halde, Enes bin Mâlik'e giderdik. Fakat Sâbit, rastladığı bir mescitte namaz kılarken geride kalırdı. Biz hazret-i Enes'in yanına vardığımızda onu göremeyince, 'Sâbit nerede, Sâbit nerede? Çünkü ben onu çok seviyorum' buyururdu." Ahmed bin Hanbel; "Enes bin Mâlik, Sâbit el-Benâni'ye, 'senin gözlerin, Resûlullah'ın gözlerine ne kadar da çok benziyor' der ve Resûlullah'ı hatırlayarak ağlamaya başlar, gözlerinden yaşlar akardı..."
Sâbit bin Eslem hazretleri gözlerinden rahatsızdı. Bunun için tabibe gitti. Tabib; "Bir husûsa dikkat edersen, gözlerin iyi olur" dedi. Sâbit; "O nedir?" diye sorunca tabib; "Ağlama!" dedi. Bunun üzerine Sâbit; "Ağlamayan gözde hayır yoktur" buyurdu...
"ÜÇ ŞEYİ YAPAMAZSAM!.."
Ölüm hastalığında, Sâbit bin Eslem hazretlerinin ziyâretine gittiler. Yanındakilere bir şeyler anlatıyordu. Ziyâretçiler, huzûruna girip oturunca;
"Sevgili kardeşlerim! Önceki gibi, namazlarımı kılamıyor, oruçlarımı tutamıyor, Allahü teâlâyı zikredemiyor, sizlerin yanına inemiyorum" dedi ve şöyle duâ etti:
"Allah'ım! Bu üç şeyi istediğim gibi yapamadığım zaman, beni bu dünyâda bir saat bile bırakma!"
Bunları söyledikten hemen sonra vefat etti. Câmiu Kerâmât-il-Evliyâ kitabının sâhibi, Sâbit el-Benâni hazretleri için şöyle der: "Vefât ettiği zaman kabrini kerpiçle ördüler. Kerpiçlerden birisi kaydı. Kabrin içinde onu namaz kılarken gördüler. Kabrinin civarından geçenler, içeriden Kur'ân-ı kerim sesi duyardı."