İhtiyârlık Herkese Nasîb Olmaz

İhtiyârlık Herkese Nasîb Olmaz
"BİZ, BAŞIBOŞ DEĞİLİZ"
1856 (H.1278) senesinde, İmam-ı Rabbâni hazretlerinin torunlarından, büyük veli Ahmed Said-i Fârûki hazretleri, İngiliz işgalinden sonra Hindistan'dan hicret ederek Mekke-i mükerremeye gelmişti. Abdülhamid Şirvâni, talebelere ders okutmayı terk edip, kendisini yetiştirmesi için Ahmed Said'in sohbetlerine koştu. Onun pekçok iltifât ve teveccühlerine mazhar oldu...
Abdülhamid Şirvâni, ömrünün sonuna kadar Mekke-i mükerremede ders verdi. 1882-3 (H.1300) senesinde, vefat etmeden kısa bir zaman önce hasta yatağında, talebelerine, İmam-ı Rabbâni hazretlerinin Mektubat kitabından şu mektubu okuyordu:
"Biz kuluz. Sâhibimizin emrindeyiz. Başıboş değiliz. Her istediğimizi yapmaya serbest değiliz. İyi düşünelim! Uzağı gören akl sâhibi olalım! Kıyâmet günü utanmaktan, pişmân olmaktan başka, ele bir şey geçmez. Gençlik çağı, kazanç zamânıdır. Mert olan, bu vaktin kıymetini bilip, elden kaçırmaz. İhtiyârlık herkese nasib olmaz. Nasib olsa da, râhat, elverişli vakit ele geçmez. Vakit de bulunsa, kuvvetsizlik, hâlsizlik zemânında, yarar iş yapılamaz. Bugün, her vaziyet elverişli iken, ananın babanın varlığı büyük nimet iken, geçim derdi olmayıp fırsat elde iken, güç kuvvet yerinde iken, hangi özür ile, hangi sebeble, bugünün işi yarına bırakılabilir?..
Gençlik zamânında, insanı üç din düşmanı olan, nefis, şeytân ve kötü insanlar aldatmaya uğraşmakdadır. Bunlar karşısında az bir ibâdet pek kıymetli olur. İhtiyârlıkta yapılan, bundan kat kat fazla ibâdetlerin bu kadar kıymeti olmaz.

"GAFLET UYKUSUNDAN UYAN!"
Ey Oğlum! Gaflet uykusundan uyanmamız lâzımdır. Allahü teâlânın emrlerini yapmamak, iki sebebden ileri gelir: Ya Allahü teâlânın emrlerine, yasaklarına inanılmamışdır. Ya da Allahü teâlânın emrlerine ehemmiyyet vermemekdir. Bu emrlerin büyüklüğünü, mevki, kumanda sâhibi kimselerin büyüklüğünden aşağı görmekdir. Her iki sebeb ile de, ibâdet etmemenin şenâatini, çirkinliğini düşünmemiz lâzımdır."

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek