Abdurrahman Bin Bişr

Abdurrahman Bin Bişr

Abdurrahman bin Bişr hazretleri meşhur hadis âlimlerindendir. Mâlik bin Enes ve Fudayl bin İyâd hazretlerinin tale­besi idi, İmam-ı Buhâri ve İmam-ı Müslim gibi hadis âlimlerine ise hocalık yaptı. 260 (m. 873)'de İran'da Nişabur'da vefat etti. Naklettiği, salevat-ı şerife okumanın faziletleri hakkındaki hadis-i şeriflerden bazıları şunlardır:

Abdullah bin Mes'ûd'un (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte; "Bir mü'min bana salevât okuyunca, bir melek bana haber vererek, 'ümmetinden falan oğlu filân, sana selâm söyledi ve duâ etti' der" buyuruldu.
Ali bin Ebi Tâlib'in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûl-i ekrem efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Allahü teâlânın yeryüzünde dolaşan melekleri vardır. Bana ümmetimin okudukları salevâtları ulaştırırlar."
Bekr bin Abdullah Müzeni'nin rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûl-i Ekrem efendimiz; "Hayâtım, sizin için hayırlıdır. Bana anlatırsınız. Ben de size anlatırım, öldükten sonra, vefâtım da sizin için hayırlı olur. Amelleriniz bana gösterilir, iyi işlerinizi gördüğüm zaman, Allahü teâlâya hamd ederim. Kötü işlerinizi gördüğüm zaman, sizin için af ve mağfiret dilerim" buyurdu.
Ammâr bin Yâser'in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Peygamber efendimiz buyurdu ki: "Allahü teâlâ bana bir melek verdi. Ben vefât ettiğim zaman o, kabrim üzerinde durur. Bana birisi salât okuduğu zaman; 'Ey Ahmed! Falan oğlu filân sana salât okuyor' diyerek, onu ismi ve babasının ismi ile bildirir. Allahü teâlâ da salâtına (duâsına) karşılık, ona on salât (rahmet) eder."
Evs bin Evs'in rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûl-i ekrem efendimiz buyurdu ki: "Günlerinizin en faziletlisi Cum'a günüdür. Cum'a günü bana çok salât okuyunuz. Çünkü okuduğunuz salâtlarınız bana arz edilir." Bunun üzerine Eshâb-ı Kirâm; "Yâ Resûlallah! Bizim salâtımız, vefâtınızdan sonra da mı size arz edilir?" dediler. Bunun üzerine Resûlullah efendimiz; "Toprak, peygamberlerin vücûdunu çürütmez" buyurdu.

Sünneti Yaymaya, Bidatleri Yok Etmeye Çalışmalıdır!

Vehbi Tülek

İnsanlar Içinde En Iyi Ümmetsiniz

Vehbi Tülek

Yâ Resûlallah! Ecelimin Yaklaştığını Zannediyorum

Vehbi Tülek

En Büyük Hayır Ve Iyilik Resûlullah'a Uymaktır.

Vehbi Tülek

Ey Tasavvuf Yolcuları, Niyetinizi Düzeltiniz!

Vehbi Tülek