Abdurrahmân Fûrânî

Abdurrahmân Fûrânî

Ebû Hüreyre (radıyallahü anh) bildiriyor. Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Beş vakit namaz ve Cum'a namazı, gelecek Cum'aya kadar ve ramazan orucu, gelecek ramazana kadar yapılan günahlara keffarettirler. Büyük günah işlemekten sakınanların küçük günahlarının affına sebep olurlar." Arada işlenilmiş olan küçük günahlardan kul hakkı bulunmayanları yok ederler. Küçük günahları af edilerek bitmiş olanların, büyük günahları için olan azâblarının hafiflemesine sebep olurlar. Büyük günahların af edilmesi için tövbe etmek de lâzımdır. Büyük günahı yok ise, derecesinin yükselmesine sebep olurlar. Beş vakit namazı kusurlu olanların af olmasına Cum'a namazları sebeb olur. Cum'a namazları da kusurlu ise, ramazan oruçları sebep olur...

Abdullah İbni Mes'ûd (radıyallahü anh) diyor ki: Eshâbdan biri bir günah işlemişti. Sonra da pişman olup, Resûlullaha geldi ve yaptığını anlattı. Resûlullah vahiy bekledi. Sonra, bu zât namaz kıldı. Allahü teâlâ âyet-i kerime gönderip meâlen; "Günün iki tarafında ve güneş batınca namaz kıl! İyilikler, kötülükleri elbette yok eder" buyurdu. Günün iki tarafı, öğleden evvel ve öğleden sonra demektir. Yani sabah, öğle ve ikindi namazlarıdır. Gündüze yakın olan gece namazı da, akşam ve yatsı namazlarıdır. Bu âyet-i kerimede, her gün beş vakit namazın, günahların af edilmelerine sebep oldukları bildirilmektedir. Bu zât, "Yâ Resûlallah! Bu müjde yalnız benim için midir? Yoksa bütün ümmet için midir?" dedi. Resûlullah da; "Bütün ümmetim içindir" buyurdu.

Enes bin Mâlik (radıyallahü anh) diyor ki: Bir kimse Resûlullaha (sallallahü aleyhi ve sellem) gelip; "Had cezası verilecek bir günah işledim. Bana had cezası vur!" dedi. Resûlullah, ne günah işlemiş olduğunu buna sormadı. Namaz vakti geldi. Beraber kıldık. Resûlullah namazı bitirince, bu zât kalktı ve; "Yâ Resûlallah! Ben, had cezası verilecek bir günah işledim. Allahü teâlânın kitabında emr olunan cezayı bana yap!" dedi. "Sen bizimle beraber namaz kılmadın mı?" buyurdu. Evet kıldım dedi."Üzülme Allahü teâlâ günahını af eyledi" buyurdu.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek