Af­ga­nis­tan­lı Velî Ah­med Berkî

Af­ga­nis­tan­lı Velî Ah­med Berkî
TA­LE­BE­Sİ OL­MAK­LA ŞE­REF­LEN­Dİ
Ah­med Ber­ki bü­yük bir me­rak­la mek­tup­la­rı alıp zevk­le oku­du. Bu söz­le­ri söy­le­ye­nin di­râ­yet ve üs­tün­lü­ğü­nü an­la­yıp he­men Hin­dis­tan'a git­ti. İmâm-ı Ra­bâ­ni haz­ret­le­ri­ne ka­vu­şun­ca, ta­le­be­si ol­mak­la şe­ref­len­mek is­te­di­ği­ni is­tir­hâm et­ti. Haz­ret-i İmâm onun kal­bi­nin ter­cü­ma­nı olan bu is­tek­le­ri­ni ka­bûl et­ti. Ona hu­sû­si te­vec­cüh­ler­de bu­lu­na­rak ev­li­yâ­lık­ta yük­sek mer­te­be­le­re çı­kar­dı.
Mev­lâ­nâ Ah­med Ber­ki de, ho­ca­sı İmâm-ı Rab­bâ­ni haz­ret­le­ri­nin yük­sek hu­zur ve hiz­met­le­rin­de, ih­lâs­la edeb üze­re, hiz­met et­ti.
Ah­med Ber­ki haz­ret­le­ri mem­le­ke­ti­ne dö­nü­şün­den son­ra za­man za­man ho­ca­sı­na ken­di­si­nin ve ye­tiş­tir­di­ği ta­le­be­le­rin hâl­le­ri­ni ya­za­rak na­si­hat­la­rı­nı is­te­di. İmâm-ı Rab­bâ­ni haz­ret­le­ri de bu çok sev­di­ği ta­le­be­si­ne kıy­met­li mek­tup­lar gön­de­re­rek is­te­dik­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­di. Bir mek­tu­bun­da özet­le şöy­le bu­yu­ru­yor:
"Al­la­hü te­âlâ­ya hamd ve Re­sû­lul­lah'a sa­lât ve se­lâm ede­rim. Si­ze de iyi duâ­lar ey­le­rim. Şeyh Ha­san ve ar­ka­daş­la­rı iki mek­tu­bu­nu­zu ge­tir­di. Biz­le­ri çok se­vin­dir­di. Bir say­fa­sın­da Hâ­ce Uveys'in hal­le­ri ya­zı­lıy­dı. İkin­ci say­fa­sın­da, ka­bûl edi­lip edil­me­di­ği­ni­zi so­ru­yor­su­nuz. Bu­nu oku­yun­ca, si­zin hâ­li­ni­zi araş­tır­dım. Ora­da­ki in­san­la­rın si­ze doğ­ru koş­tuk­la­rı ve si­ze sı­ğın­dık­la­rı gö­rün­dü. Si­zi, ora­da­ki in­san­la­rın sa­âde­te ka­vuş­ma­la­rı için vâ­sı­ta yap­tık­la­rı ve o yer­le­ri si­ze bağ­la­dık­la­rı an­la­şıl­dı. Bu­nun için, Al­la­hü te­âlâ­ya hamd ve şü­kür ol­sun! Şeyh Ha­san, si­zi dur­du­ran di­rek­ler­den bi­ri­dir. Si­zin kıy­met­li yar­dım­cı­nız­dır. Eğer Mâ­ve­râ­ün­nehr ve­ya Hin­dis­tan'a git­mek is­ter­se­niz ora­da ye­ri­ni­zi tu­ta­cak Şeyh Ha­san'dır. Ona eli­niz­den ge­len yar­dı­mı ya­pı­nız. Onu gö­ze­ti­niz!"

MEK­TUP­TAN BİR­KAÇ GÜN SON­RA...
İmâm-ı Rab­bâ­ni haz­ret­le­ri gön­der­dik­le­ri son mek­tu­bun­da; "Eğer se­fe­re çı­ka­cak olur­sa­nız Şeyh Ha­san'ı ye­ri­ni­ze ve­kil bı­ra­kır­sı­nız" bu­yur­muş­tu. Mek­tu­bun ge­li­şin­den bir­kaç gün son­ra Ah­med Ber­ki ve­fât et­ti. İmâm-ı Rab­bâ­ni haz­ret­le­ri­ne du­ru­mu bil­dir­di­ler. Çok sev­di­ği ta­le­be­si­nin ru­hu­na Fâ­ti­ha oku­du­lar..

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek