Ahmed Bin Cübbâb
Kıymetli eserler yazdı...İlim tahsili için Endülüs'ten (İspanya) başka, kuzey Afrika, Mısır, Hicaz ve Yemen bölgelerini dolaşan İbn-i Cübbâb, birçok âlimden ilim öğrendi. Muhammed bin Veddâh, Balayy bin Mahled, İshâk ed-Deberi, Ali bin Abdülaziz, Kâsım bin Muhammed el-Huşeni, İbn-i Ziyâd, İbrâhim bin Kâsım, Karâtisi, Yahyâ bin Ömer; Muhammed bin Ali bin Dâig, Ahmed bin Ömer Mâliki gibi âlimlerden ders alıp ilim tahsil etti. Hammâd bin Zeyd'den de ders aldı. Bunların birçoğundan hadis-i şerif rivâyet etti. Yüzbinden fazla hadis-i şerif ezberleyerek "hâfız" oldu. Sâhib olduğu ilimleri, gittiği yerlerde yaydı. Pek kıymetli eserler yazıp, mümtaz talebeler yetiştirdi. Endülüs'te Mâlikilerin imâmı oldu...
İbâdet ve tâatte en öndeydi
Ahmed bin Cübbâb hazretleri, fıkıh ve hadis ilminde ibâdet ve tâatte en öndeydi. Mecbur kalmadıkça evinden çıkmaz, vaktini talebelerine ders vermek, kitap yazmak ve ibâdet etmekle geçirirdi. Her işinde Allah rızâsını düşünürdü. Başta oğlu Muhammed olmak üzere; Muhammed bin Ahmed bin Ebi Deylem, Abdullah bin Muhammed bin Muhammed bin Ali Bâci ve o devirde Kurtuba'da ilim tahsil edenler, kendisinden ders aldılar.
"Gitmeye hazırlanıyoruz!.."
Bu mübareğin son sözleri şunlar oldu:
"Allahü teâlâ, Allah yolunda öldürülenleri Cennetine koyar. Cennetleri vasfetmeye gerek de yoktur, çünkü Allahü teâlâ o Cennetleri onlara defalarca tanıtmış ve pek çok defa tasvif etmiştir. İnşallah biz de tanıdığımız o diyara gitmeye hazırlanıyoruz..."