Ahmed Gaznevî

Ahmed Gaznevî

İman bilgilerinden sonra ilimlerin en güzeli ve en üstünü, fıkıh ilmidir. Allahü teâlâ Bekâra sûresi 269. ayet-i kerimesinde mealen buyuruyor ki; "Hak teâlâ dilediği kimseye faydalı ilim (hikmet) ihsan eder. Kime hikmet verilmişse muhakkak ona çok hayır verilmiştir. Bu âyet ve öğütleri, ancak kamil akıl sahipleri anlar." Kelbi, buradaki hikmetin fıkıh ilmi olduğunu bildirmiştir.
Neml sûresi 15. ayet-i kerimesinde mealen buyurdu ki: "Biz, Dâvûd ve Süleymân'a (hüküm ve kaza) ilmi verdik. Onlar da, [Allahü teâlâya hamdolsun ki, (nübüvvet, kitap ve sair ilimler ve hikmetle) bizi (kendilerine bu hasletlerin verilmediği) mü'minlerin çoğu üzerine üstün kıldı.] dediler." (Tibyân tefsirinde bildirildiğine göre, bu âyet-i kerime; ilmin şerefinin diğer birçok nimetlerden üstün olduğuna işarettir. Kendilerine ilim verilenler, diğer mü'minlerin çoğundan faziletli olurlar.)
Mücâdele sûresi onbirinci ayetinin sonunda mealen buyuruluyor ki: "... Allahü teâlâ kendilerine ilim verilen (ilimleriyle amil olan) âlimlerin derecelerini yükseltir..."
Allahü teâlâ Zümer sûresi 9. âyetinde mealen buyurdu ki: "Bilen ile bilmeyen, hiç bir olur mu? Bilen, elbette kıymetlidir."
İlmin faziletine dair, daha birçok ayet-i kerime vardır. Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
"Allahü teâlâ bir kuluna hayır murad ederse, onu dinde fakih kılar ve onu doğruya (irşad eder.)"
"Her kim Allahü teâlânın dininde fakih olursa, Allahü teâlâ ona, din ve dünya sıkıntılarında kafidir."
"Allahü teâlâ, ilim öğrenmek için yola çıkan kimseye, Cennet yollarından bir yolu kolaylaştırır. Melekler, ilim talebesinin yaptığı şeyden razı olarak, kanatlarını onun üzerine gererler. Semada ve yeryüzünde bulunanlar ve denizlerdeki balıklar onun için istiğfarda bulunurlar."
"Âlimin, âlim olmayan abide üstünlüğü, dolunayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek