Ahmed Kudsi Efendi

Ahmed Kudsi Efendi

İslâm medeniyetini, Kur'an-ı kerime uyanlar meydana getirdi. Bugün Avrupa fende ilerledi, dev sanayi kuruldu. Fakat insanlarda huzur sağlanamadı. Kur'an-ı kerime uymadıkları için rahata, huzura kavuşamıyorlar. Medeni olmak için, fende, teknikte onlara benzemek, onlar gibi çalışmak, başarmak lâzımdır. Çünkü Kur'an-ı kerim ve hadis-i şerifler, fende, sanatta ilerlemeyi emrediyor. Meselâ, ibni Adi ve Münâvinin bildirdikleri hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, fende ilerleyen, sanat sahibi olan kulunu elbette sever) ve (Hâkim-i Tirmüzi) ve (Münâvi)deki hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, kulunun sanat sahibi olduğunu görmeyi elbette sever) buyuruluyor. Fakat medeni olmak için, yalnız bunu başarmak yetişmez. Kazanılan nimetlerin, adaletle paylaşılması, çalışanın emeğine kavuşması lâzımdır. Bu adalet de, ancak Kur'an-ı kerime uymakla elde edilir. Kur'an-ı kerime uymayanlar, aslâ mesut olamaz. Uyanlar, Müslüman olsa da, olmasa da, inansa da, inanmasa da, uydukları kadar, dünyada faydasını görür. İnanarak uyanlar ise, hem dünyada, hem âhırette faydasını görürler. Dünyada, rahat, huzur içinde yaşarlar. Âhırette de, Saâdet-i ebediyyeye, sonsuz nimetlere kavuşurlar. Bu sözün doğru olduğunu tarih de, günlük olaylar da, açıkça göstermektedir.

Bundan anlaşılıyor ki, Müslüman olsun olmasın, Kur'an-ı kerimin gösterdiği yolda ilerlemeyenler, ayrıldıkları kadar, zarara, felakete sürüklenirler. Allaha iman, Allah korkusu, maddi mes'elelerde âciz kalan insanlara ümit ve çalışma azmi verecek unsurdur. Ekonomik ve teknik terakkilerin faydalı olabilmesi için, mânevi kuvvete de ihtiyaç olduğu görülmektedir.

Din ve fen, insanlara çok lüzumlu, çok faydalı olan iki yardımcıdır. Fen bilgileri, rahat için, huzur için, medeniyet için lâzım olan vâsıtaları, sebepleri hazırlar. Din bilgileri de, fennin hazırladığı âletlerin, rahat için, huzur için ve medeniyet için kullanılabilmelerini sağlar...

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek