Aile Efradı Ile Sohbet, Güzel Ahlâk Ile Olur

Aile Efradı Ile Sohbet, Güzel Ahlâk Ile Olur

İbn-i Hüvârâ hazretleri bir defasında sohbet ederken, "Irak'ın en yüksek sekiz evliyâsı şunlardır: Ma'rûf-i Kerhi, Ahmed bin Hanbel, Bişr-i Hafi, Mensûr bin Ammâr, Sırri-yi Sekati, Sehl bin Abdullah-i Tüsteri, Cüneyd-i Bağdadi ve Abdülkâdir-i Geylâni" buyurdu. O zaman Abdülkâdir-i Geylâni hazretleri henüz tanınmamış olduğundan, dinleyenler suâl ettiler:

"Efendim, saydığınız âlimlerden yedisini duyduk biliyoruz da, Abdülkâdir-i Geylâni'yi duymadık. O kimdir?" dediler. Buyurdu ki:

"Iraklıdır. Çok şerefli bir zâttır. Bağdad'da yaşar. Çok yüksek bir zât olduğunun herkes tarafından bilinip tanınması çok yakındır. Sıddiklardan ve zamanının en büyük, en yüksek evliyâsından biridir." Dinleyenler, Abdülkâdir-i Geylâni hazretlerinin henüz meydana çıkmadığını, İbn-i Hüvârâ'nın, onun geleceğini kerâmet olarak anlayıp müjdelediğini ve Abdülkâdir-i Geylâni hazretlerinin tanınmasının çok yakın olduğunu anlayıp sevindiler.

Yine buyurdu ki: "Benim bu haremime (türbeme) giren bir bedeni ateşin yakmaması için Rabbimden ahid (söz) aldım." (Nakledilir ki, bu zâtın türbesine, herhangi bir şekilde balık ve başka bir et girmiş olsa, daha sonra o eti ateş yakmaz. O et kızartılamaz, yemek ve başka bir şey yapılamaz.)

"Allahü teâlâya yakınlık; güzel edebe riâyet, devamlı korku ve ibâdete devam etmekle olur. Resûlullaha (aleyhisselâm) yakınlık; sünnetine tam tâbi olmak ve ilme canla başla sımsıkı sarılmakla olur."

"Ehli (aile efradı) ile sohbet, güzel ahlâk ile olur. Dostlarla sohbet, günaha sebep olmayacak şekilde, onlarla hoş olmak, şakalaşmakla olur. Câhiller ile sohbet, onlara devamlı duâ etmekle, onlara acımakla olur."

"Allahü teâlâ ile olmak, O'ndan başkasından uzaklaşmaktır. O'ndan başkasından uzaklaşmak da O'nunla olmak demektir."

"Havf (korku), seni Allahü teâlâya ulaştırır. Çünkü korku, nefeslerinin birinde Allahü teâlâya karşı bir saygısızlık bulunmayacağından emin olmamandır."

"İnsanları, hor, hakir ve aşağı görmen, senin için tedâvisi mümkün olmayan büyük bir hastalıktır."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek