Akl-ı Kâmil Sahipleri Allahü Teâlâyı Dâima Zikrederler

Akl-ı Kâmil Sahipleri Allahü Teâlâyı Dâima Zikrederler
Bekâra sûresi 152. âyet-i kerimede meâlen; "Beni tâatle zikredin ki, ben de sizi mağfiretle yâd edeyim. Tâatle nimetlerime şükredin ve masiyetle küfrân etmeyin", Âl-i İmrân sûresi 191. âyet-i kerimede meâlen; "Akl-ı kâmil sahipleri Allahü teâlâyı ayakta, otururken ve yatarken (yani dâima) zikrederler", Ra'd sûresi 28. âyet-i kerimede meâlen; "Bunlar, imân edenlerdir, Allahü teâlânın zikriyle gönülleri huzûr ve sükûna kavuşanlardır. Haberiniz olsun ki, kalbler ancak zikrullah ile mutmain olur", Ahzâb sûresi 41. âyet-i kerimede meâlen; "Ey imân edenler! Allahü teâlâyı (diliniz ve kalbinizle türlü tesbihler yaparak) çok zikredin" buyuruldu...
Fecr sûresinin birinci âyet-i kerimesi olan "Vel-Fecri" (Fecre yemin olsun) kelimesi, âriflerin kalblerinden kaynayıp gelen ma'rifetlere yemindir. Nitekim naklolunur ki, âşıkın kalbi, aşk ateşinden yanmakta, Allahü teâlâya kavuşmanın şevkiyle hareket etmekte ve yedi kat gökler, onun nûru ile dolmaktadır. Melekûttaki melekler, "Yâ Rabbi! Bu nasıl bir nûrdur ki, yeryüzünden yükseldi ve yedi kat gökleri, cemâlinin parlak nûru ile süsledi?" derler. Allahü teâlâ da, "Bir âşıkın aşk denizi olup, kalbinde elem doğmuştur. Bu, benim cemâlimin ma'rifet dalgasıdır ki, ben ona, onun bana olan iştiyâkından daha fazla müştakım" buyurur.
Bazı tefsirlerde, "Vel-Fecri" kelimesi, Muhammed aleyhisselâma yemindir. Bundan sonra gelen "Ve Leyâlin aşr" âyet-i kerimesi ise, Peygamber efendimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) çok sevdiği aşere-i mübeşşere, yani Cennetle müjdelenmiş on Sahâbiye yemindir" şeklinde bildirilmektedir.
Fussilet sûresi 33. âyet-i kerimede meâlen; "İnsanları Allaha davet edip iyi iş ve hareketlerde bulunan ve 'Ben gerçek Müslümanlardanım' diyen kimseden daha güzel sözlü kim var!" âyet-i kerimesini tefsir ederken, Allaha davet eden güzel sözün, ezan olduğunu açıklamaktadır. "Amel-i sahih"in, yani yararlı işin de, namaz olduğunu bildirmektedir.

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek