Âlimi Ziyâret Etmekten Maksat!

Âlimi Ziyâret Etmekten Maksat!
GÜZELLİĞİYLE ÖVÜNEN KIZ!..
Ahmed Satiha hazretleri, zamânın âlimi ve velilerinin derslerini tâkib ederek yetişti. Kendilerine ulemâ-i râsihin denilen büyük âlimlerden oldu. Birçok talebe yetiştirdi. Meşhûr âlim ve veli Abdülvehhâb-ı Şa'râni, onun yetiştirdiği talebelerindendir.
Çok kerametleri görülmüştür. Bir defasında, bir kızla evlenmek istedi. O kıza haber gönderilince, kız kabûl etmediği gibi, güzelliğiyle övünerek hakâretlerde bulundu. Daha bu uygunsuz sözlerini bitirmemişti ki, o ânda felç oldu. Ne yaptılar ise tedâvi edemediler, sonunda o şekilde öldü.
Sohbetlerinde buyurdu ki:
"İnsanoğluna verilen mükellefiyet ve mes'ûliyet, mahlûklardan hiçbirine verilmemiştir. İnsanın, bâzı ibâdet ve tâatları yapmasıyla iş bitmez. Bunlarla berâber, kulluğa sımsıkı sarılmak, söz söylemekte, yemek yemekte, hattâ etrâfına bakınmakta fevkalâde dikkati gerektirir. Çünkü, her söz ve hareketinden mes'ûldür, hepsinden Allahü teâlâya hesap verecektir."
"Size mezarda faydası olmayacak her şeyle alâkanızı kesiniz. Dervişlik, elenmiş ve üzerine hafif su dökülmüş toprağa benzer. Ne üzerine basanın ayağını incitir, ne de o ayağa toz bulaştırır. Bu târif, dervişliğin kendisinin değil, sıfatının târifidir. Hakikatte dervişlik, her zaman ve her işinde Allahü teâlâyı unutmamaktır."
"Talebeye üç şey çok lâzımdır: Birincisi; her an abdestli bulunmak. İkincisi; bulunduğu hâli çok iyi korumak. Üçüncüsü de; yiyip içtiğinin helalden olmasına dikkat etmektir."

"HAKÎKÎ AŞK YOKSA!.."
"İçinde hakiki aşk acısı bulunmayan kimseye, bu yolda ilerlemek nasib olmaz."
"Ağzına helva veren kimse ile, ensene tokat atan kimse arasında, fark gözettiğin müddetçe, imânın kemâle gelmiş değildir."
Ahmed Satiha hazretleri, vefat etmesine yakın günlerde buyurdu ki:
"Bir âlimi ve evliyâyı ziyâret etmekten maksad, Allahü teâlâya yönelmektir. O büyüklerin rûh-ı şeriflerini tam bir yönelme ile ziyâret, cenâb-ı Hakk'ın rızâsına kavuşmaya vesiledir. Nitekim görünüşte halka tevâzu, hakikatte Hakk'a tevâzudur. Çünkü insanlara Allahü teâlânın rızâsı için tevâzu göstermek makbûldür, kıymetlidir. Onların kabirlerini ziyaret de aynı faideyi temin eder."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek