Allahü Teâlâ Üstünlük Taslayanı Alçaltır

Allahü Teâlâ Üstünlük Taslayanı Alçaltır

Bir sohbetinde buyurdu ki: "Kişi ancak şu iki hasletle üstün olur: Biri insanlardan bir şey beklememek, diğeri insanlardan gelen sıkıntılara katlanmaktır."

Tevekkül ile alâkalı olarak da; "Tevekkül bedeni kulluğa, kalbi Allahü teâlâya çevirmek ve yetecek kadar rızka râzı olmaktır" buyurdu.

Eyyûb-i Sahtiyâni hazretleri, insanların dini konularda zaafa düşmelerine acıyarak çokça nasihatte bulunurdu. Müslümanların başına bir belâ ve musibet gelince tasasından hasta olur, kendisi hasta olduğu hâlde onları ziyârete giderdi. Bu belâ kalktığı zaman aynı vakitte onun hastalığı da geçerdi...

Gösteriş ve kibirden çok uzak olan Eyyûb-i Sahtiyâni hazretleri, bir gün buyurdu ki: "Ey kardeşim! İnsanların ilme âit söylediği sözlerden bir kısmını ezberleyerek başkalarına karşı üstünlük taslama. Bu riyâkârlıktır, gösteriştir. O bilgiler aslında senin değildir. Onları ortaya koyan sen değilsin."

"Ömürlerini gaflet içinde geçiren, kulluk vazifesini yapmayıp, ibâdetten mahrum kalan âsi insanların hâllerine çok acırım."

"Üstünlük taslamak için yükselmek isteyenleri Allahü teâlâ alçaltır. Tevâzu gösterenleri ise yükseltir."

"Bâzı kimseler yükselmek istediler. Fakat Allahü teâlâ onları alçalttı. Bâzı kimseler de aşağıda bulunmak istediler, fakat Allahü teâlâ onları yükseltti. Bir gün Süfyân-ı Sevri rahmetullahi aleyh Remle'ye gelmişti. İbrâhim bin Edhem rahmetullahi aleyh ona haber göndererek gelip kendileriyle konuşmasını istedi. İbrâhim bin Edhem'e; 'Sen Süfyân gibi bir zâta gelmesini ve konuşmasını nasıl emredersin?' dediler. O da onlara; 'Onun ne kadar tevâzu sâhibi olduğunu size göstermek istedim' buyurdu ve sonra Süfyân geldi, onlara hadis-i şerifler nakletti."

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek

İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır

Vehbi Tülek