Allame Muhammed Emîn Efendi

Allame Muhammed Emîn Efendi
HAC İÇİN YOLA ÇIKTILAR...
Muhammed Emin Efendi, 1900 senesinde Arvas'tan babasının icâzetli talebelerinden Molla Abdülkerim, Molla Abdullah, Hacı Sâlih, Başkale'den Mevlânâ Seyyid Abdülhakim, birâderleri Seyyid Tâhâ, amcazâdeleri Şeyh Hasan, müderrisler Molla Alâüddin Van'da birleşerek hacca gitmek üzere Şam'a geldiler...
Öte yandan kâfile Cidde'ye, oradan Mekke-i mükerremeye geldi. Haccı edâdan sonra Medine-i münevvereye Mekke-i mükerreme Şerifi ile birlikte döndüler. Medine-i münevverede Mekke Şerifi, Peygamber efendimizin türbesinin altın kapısını açtı. Muhammed Emin Efendi, fakirâne, zelilâne, hürmetle içeriye; ceddi Peygamber efendimizi (sallallahü aleyhi ve sellem) ziyârete gitti. Orada bulunan cemâatten birkaç ehl-i hakikat, "Resûlullah'ı ancak bu zât ziyâret etti" dediler.

CİĞERLERİ KEBAP OLDU!..
Ziyâretten çıkınca, ağzından yanmış ciğer kokusu geliyordu. Seyyid Abdülhakim hazretleri; "Muhammed Emin'in ciğerleri kebâb oldu, çok yaşamaz" buyurdu. O andan itibâren hastalandı...
Kâfile yola çıkıp hareket etti. Yolculuk yaptıkları vapur, Tûr Dağına yakın bir limana yanaştı. Muhammed Emin hazretlerini alıp hastaneye götürdüler. Ağır hasta idi. Bir cumâ günü sabah namazından sonra, "Tûr beni örttü" mânâsında "Gâmeni Tûr" diyerek ebced hesâbına göre (1318) vefât târihini söyledi. Sonra kelime-i tevhid okuyup temiz rûhunu teslim etti.
Muhammed Emin Efendi, vefâtında otuz iki yaşındaydı. Hastalığı sırasında hastânede hizmetinde bulunan Hacı Sâlih Efendi der ki: "Seyyid Abdülhakim hazretlerine bu elim hâdiseyi arz etmek için gittim. Murâkabe hâlinde ağlıyordu..."

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek

İnsanlarla Uğraşmakta Hayır Ve Fayda Yoktur

Vehbi Tülek

Ey Mahmûd! Uzat Elini Seni Yukarı Çekeyim

Vehbi Tülek