"arap" Lügatte, Güzel Demektir

"arap" Lügatte, Güzel Demektir

İnsanın, dünyâ ve âhıret saadetine kavuşup, âhırette ebedi azâbdan kurtuluşu, Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem) Allahü teâlâdan getirdiklerine imân etmesi, O'nun sünnet-i seniyyesine tâbi olması ve O'na tazimde bulunması ile mümkündür. Resûlullahın haremi olan Medine-i münevvereye tazim ve hürmette bulunmak, orada yasaklanan şeylerden (veya günah işlemekten) sakınmak ve Medine-i münevvere ehline ikramda bulunmak da Resûlullaha tazimden sayılır.

Kur'ân-ı kerimin ve hadis-i şerif kitaplarının üzerine, başka herhangi bir kitap veya herhangi bir ev eşyası koymamak da Allah ve Resûlüne tazimdendir. Onların üzerinde bulunan tozları almak, içerisinde Allahü teâlânın ism-i şerifi veya Resûlullah efendimizin mübârek isimlerinin bulunduğu bir kâğıdı atmamak, Allahü teâlâya ve Resûlüne tazimdendir. Böyle kâğıtlar yırtılmaz. Şayet içerisinde Allahü teâlânın ism-i şerifi, Peygamber efendimizin ism-i şerifi ve âyet-i kerimeler bulunan kitaplar ve kâğıtlar eskimekten dolayı yırtılırsa, bunları temiz beze sarıp toprağa gömmeli veya su ile yıkayarak üzerindeki yazıları silmeli veya yakmalıdır. Yakınca, külleri gömülür. Hazreti Osman mensûh âyetler bulunan Kur'ân-ı kerimi yaktı. Eshâb-ı kirâmdan hiç kimse, buna karşı çıkmadı. Yakmak, yıkayıp yazıları gidermekten daha iyi olur. Zira, yıkamakta kullanılan sular ayak altında kalabilir.

Resûlullah efendimizin Ehl-i beytine, Ensâr ve Muhacirlerin çocuklarına tazim ve hürmette bulunmak da, Resûlullaha hürmettendir. Haberde şöyle gelmiştir:

"Kureyş'i takdir ediniz. Onların önüne geçmeyiniz." Bu, Resûlullah efendimiz Kureyş'ten olduğu içindir. Resûlullah efendimiz Arab idi. Arab; lügatte, güzel demektir. Meselâ, lisân-i Arab, güzel dil demektir. Istılâh manâsı ise, yani coğrafyada Arab demek, Arabistan ismindeki yarımadada doğup büyüyen, oranın iklimi, havası, suyu ve gıdası ile yetişen ve onların kanından olan kimse demektir. Resûlullah da Arabistan yarımadasında doğduğu için Arab'dır.

Arablar beyaz, buğday benizli olur. Bilhassa Peygamberimizin sülâlesi beyaz ve çok güzel idi.

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek

İlimden Îmân, Cehâletten Küfür Hâsıl Olmaktadır

Vehbi Tülek

İbâdetlerin En Kıymetlisi Namaz Kılmaktır

Vehbi Tülek