Ârif Zâtlar Insanın Rûhunu Terbiye Eder

Ârif Zâtlar Insanın Rûhunu Terbiye Eder

"Hayırlı kimse, âilesine, çoluk-çocuğuna faydalı olan kimsedir."

"Gıybet etmek, annesi ile yetmiş kere zinâ etmekten daha kötüdür."

"Şeytan şöyle demiştir: Âdemoğluna üç şeyi yaptırdığımda maksadıma, murâdıma kavuşmuş olurum, istediğimi yaptırırım. Birincisi, günahlarını unuttuğu zaman, ikincisi amelini çok gördüğü zaman, üçüncüsü kendi görünüşünü beğendi zaman."

"Allahü teâlâ bir kulu için hayır murâd edince, onun kalbine hakiki ilimleri yerleştirir."

"Âlimler ve veliler, dünyâ hayâtında hakiki hâlleri ile zuhûr eyleyip meydana çıkmazlar. Ancak ilmi hüviyeti ile zuhûr eyler. Ama Allahü teâlâ, âhirette onları hakiki hâllerinde gösterecektir."

"Kendisinden ilim ve edeb öğrendiğin üstâda hizmet, babaya hizmetten önce gelir. Çünkü baba, senin, bu birkaç günlük keder ve sıkıntı âlemine gelmene vesile oldu. O kıymetli üstâd ise, seni safâ âlemine, yüce âleme yükseltmekte, ebedi saâdetine vesile olmaktadır."

"Dünyâya gelip, kâmil bir mürşidin (yol göstericinin) mânevi terbiyesi ile yetişmeden ölen bir kimse, kirli, pis olarak ölür. İsterse, insanların ve cinlerin sayısı kadar ibâdet yapmış olsun."

"Allahü teâlânın, kullarına ihsân ettiği nimetlerin en büyüklerinden birisi, aralarında irfân sâhibi veli bir zâtı bulundurmasıdır. İsterse insanlar onu tanımasınlar ve bilmesinler."

"Âriflerden bir zâtın yanında ve sohbetinde bir an bulunmanın faydası, babanın terbiyesinden, öğretmenin zâhiri meseleleri öğretmesinden çok daha fazladır. Onun bir anlık terbiyesi, öbürlerinin yirmi yıllık terbiyesinden daha fazla ve daha tesirlidir. Çünkü onlar dış görünüşü terbiye etmeye uğraşırlar. Ârif zât ise, insanın bâtınını, rûh yapısını terbiye eder, yetiştirir."

El Helâl Kârda, Gönül Ise Hakîkî Yârdadır

Vehbi Tülek

Gelen Belalara Sabırlı Hatta Şükredici Olmalı

Vehbi Tülek

Kişiyle Alay Etmenin Sonu Pişmanlıktır

Vehbi Tülek

İnsanlarla Uğraşmakta Hayır Ve Fayda Yoktur

Vehbi Tülek

Ey Mahmûd! Uzat Elini Seni Yukarı Çekeyim

Vehbi Tülek