Astrolojiye Kasîde Yazan Zat!..

Astrolojiye Kasîde Yazan Zat!..
HÂRÛN REŞÎD'İN ZAMANINDA...
Ebû İshâk Fezâri hazretleri, küçük yaşta tahsile başladı. Şam'a gelerek, o beldenin âlimlerinden ilim tahsil etti. Hadis ilmini öğrendi. Şöhretini duyan halife Hârûn Reşid, insanlara İslâmiyeti anlatması için onu Bağdât'a dâvet etti. Oraya giderek insanlara faydalı olmaya çalışan Ebû İshâk el-Fezâri'ye, halife çok iltifât ve ihsânlarda bulundu. Bağdat'ta bulunduğu sırada namaz vakitlerinin hesaplanmasında ilk defâ usturlâb âletini kullandı. Namaz vakitlerinin hesaplanmasıyla ilgili geniş çalışmalar yaptı. Ast-roloji üzerine bir kaside yazdı. Gerçek zevâl (öğle) vaktinin ölçümüyle ilgili bir eser hazırladı.
Halifenin ve sarayın çevresinde yaşadığı hayat onu sıktığı için Bağdat'tan ayrıldı. Masisa şehrine yakın bir yerde, insanlardan uzak münzevi bir hayat sürdü. Tenhâ yerlerde sâde olarak yaşamayı tercih etti.
Ebû İshak Fezâri buyurdu ki:
"Bâzı kimseler, insanlar tarafından medholunmayı seviyorlar. Halbuki, Allahü teâlânın rızâsı yanında, insanların övmelerinin, hiç kıymeti yoktur."
"Kişi ancak şu iki hasletle üstün olur: Biri insanlardan bir şey beklememek, diğeri insanlardan gelen sıkıntılara katlanmaktır."

GÖSTERİŞ VE KİBİRDEN UZAK
Gösteriş ve kibirden çok uzak olan Ebû İshak Fezâri hazretleri, bir gün buyurdu ki: "Ey kardeşim! İnsanların ilme âit söylediği sözlerden bir kısmını ezberleyerek başkalarına karşı üstünlük taslama. Bu riyâkârlıktır, gösteriştir. O bilgiler aslında senin değildir. Onları ortaya koyan sen değilsin."
"Ömürlerini gaflet içinde geçiren, kulluk vazifesini yapmayıp, ibâdetten mahrum kalan âsi insanların hallerine çok acırım."
Allahü teâlânın kullarının kendilerine verilen nimetlere şükretmesi gerektiğini bildiren Ebû İshâk Fezâri buyurdu ki:
"Bir nimete kavuşan kimse Elhamdülillahi alâ külli hâl duâsını okursa, o nimete şük-retmiş olur. Bir musibetle karşılaşınca bu duâyı okursa, o musibete sabretmiş olur."
Ebû İshâk el-Fezâri hazretleri Masisa'da bulunduğu sırada 802 (H.186) senesinde vefât etti. Vefatına yakın günlerde buyurdu ki:
"Üstünlük taslamak için yükselmek isteyenleri Allahü teâlâ alçaltır. Tevâzu gösterenleri ise yükseltir."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek