Bana Nasihat Et Yâ Resûlallah

Bana Nasihat Et Yâ Resûlallah

Esba' bin Ferec hazretleri Hadis âlimidir. Hadis ilminde hafız (yüzbinden fazla hadis-i şerifi râvileriyle birlikte ezbere bilen) idi. Kâhire yakınlarındaki Fustât kasabasında 150 (m. 767) senesinde doğdu, 225 (m. 840) senesinde vefât etti. Mısır'daki âlimlerden hadis-i şerif işitti ve ilim öğrendi. Mâlik bin Enes'ten hadis-i şerif dinlemek için Medine'ye gittiğinde, onu vefât etmiş buldu. Orada Eşheb'le sohbet etti. Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

Ebû Zer Gıfâri (radıyallahü anh) anlatır: Resûlullaha (sallallahü aleyhi ve sellem) birçok suâller sorduktan sonra; "Yâ Resûlallah! Bana nasihat et" dedim. "Sana Allahtan korkmayı tavsiye ederim. İşin başı budur" buyurdu. "Yâ Resûlallah biraz daha" dedim. "Sana Kur'ân-ı kerimi okumayı tavsiye ederim. O senin için yeryüzünde nûr, gökte meleklerin övgüsüdür" buyurdu. "Biraz daha" dedim. "Çok gülmeyi terk et, çok gülmek kalbi öldürür, yüzün nûrunu giderir" buyurdu. "Biraz daha nasihat buyur yâ Resûlallah" dedim. "Susmayı tercih et, sâdece hayır söyle, bu şeytanı senden uzaklaştırır, dine uymakta sana yardımcı olur" buyurdu. "Biraz daha yâ Resûlallah" dedim. "Cihâd et, çünkü cihâd, ümmetimin zühdüdür" buyurdu. "Biraz daha" dedim. "Miskinleri (fakirleri) sev, onlarla bulun" buyurdu. "Biraz daha yâ Resûlallah" dedim. "Kendinden aşağı olanlara bak, senden üstün olanlara bakma, çünkü içinde bulunduğun hâl, senin için nimettir" buyurdu. "Biraz daha yâ Resûlallah" dedim. "Akrabanı ziyâret et, onlar seni ziyâret etmeseler de" buyurdu. "Biraz daha yâ Resûlallah" dedim. "Allahü teâlâya itaat et, kınayanların kınamasına aldırma" buyurdu. "Biraz daha nasihat et yâ Resûlallah" dedim. "Acı da olsa hakkı söyle" buyurdu. Biraz daha istedim, elini göğsüme koydu ve şöyle buyurdu: "Tedbir almak gibi akıllılık yoktur. Haramlardan el çekmek gibi vera yoktur. Güzel ahlâk gibi de soyluluk yoktur."

Resûlullah efendimiz; "Nerede olursan ol, Allahü teâlâdan kork! Kötülüğün peşinden iyilik yap ki; o iyilik, o kötülüğü silsin, gidersin. İnsanlara güzel ahlâk ile muâmele et!" buyurdu.

Mu'âz bin Cebel (radıyallahü anh), yolculuğa çıkacaktı. Resûlullahın huzûr-i saadetlerine gelip nasihat istedi. Resûlullah efendimiz; "Allahü teâlâya ibâdet et! O'na hiçbir şeyi ortak koşma. Kötülük yaptığın zaman peşinden iyilik yap. Ahlâkını güzelleştir" buyurdu.

Pâdişâhın Meşhur 'dîvân Sohbetleri'nde Bulunan Zat

Vehbi Tülek

Bizi Felaketten Felakete Sürükleyen Nefsimizdir

Vehbi Tülek

Nazardan Ve Şeytanların Şerrinden Korunmak Için

Vehbi Tülek

"bu Çamurlu Kaftanım Kabrime Örtülsün

Vehbi Tülek

Din Kardeşinin Yaptığı Nasîhati Kabul Et

Vehbi Tülek