Barbaros Hayreddin Paşa

Barbaros Hayreddin Paşa
Denizci bir aile...
Barbaros Hayreddin Paşa, denizciliğe korsanlık ile başladı. Osmanlı Cihan Devleti'nin Kaptan-ı Deryalığı'na kadar yükseldi. Kardeşleri Oruç ve İlyas Reisler de denizci idi. Venediklilerin korkulu rüyasıydı. Preveze'de Andrea Dorya'yı kati olarak yendi. Hatıralarını yazdırdı. Bu hatırat, Osmanlı edebiyat ve tarihinin hazinelerinden birisidir.
Barbaros Hayreddin Paşa, Kuzey Afrika'yı fethetti ve Osmanlı Devleti'ne kattı. Endülüs Müslümanlarının imdadına yetişti. Osmanlı Kaptan-ı Deryalığı'na tayini için Halep'teki Sadrazam ile buluşmaya gitti. Makbul İbrahim Paşa'ya "Amerika'ya gitmeyi teklif etti". Fakat kabul ettiremedi.
Barbaros Hayreddin Paşa, 1544'te İstanbul'a döndü. İstanbul'da iki sene yaşadıktan sonra 1546'da Beşiktaş'taki sahil sarayında vefat etti. Beşiktaş'ta deniz kenarındaki türbesine defnedildi. Ölümüne ebced hesabı ile "Mate reis-ül-bahr" (Denizin Reisi vefat etti. H. 953) tarihi düşürülmüştür.


Ölüm döşeğinde bile...
Son anlarında, ölüm döşeğinde bile gözü denizlerde idi. Havayı kontrol ediyor,
"Ben denizde olsam yelkenleri indirirdim" gibi şeyler söylüyordu. Nihayet, vasiyet etti:
"Ben öldüğüm zaman beni deniz sesi işitilecek bir yere defnediniz..."
Nitekim öyle oldu, Beşiktaş'taki türbesinde o her sene Türk denizcileri ve kadr-ü kıymetini bilenler tarafından ziyaret edilir...

İnsanlarla Uğraşmakta Hayır Ve Fayda Yoktur

Vehbi Tülek

Ey Mahmûd! Uzat Elini Seni Yukarı Çekeyim

Vehbi Tülek

Nefis, Çok Övülmesi Yüzünden Firavunlaştı

Vehbi Tülek

İnsanların Hep Iyi Taraflarını Gör, Günahlarını Araştırma!

Vehbi Tülek

Amellerin En Iyisi, Insanın Kendini Hesâba Çekmesidir

Vehbi Tülek