"ben" Demekten Sakın Ey Oğul

"ben" Demekten Sakın Ey Oğul
"Yaşadığım şu zamanda, fukahânın en şâiri oldum. Bana denk olan birisi çıkmadı. Veya şöyle de söyleyebilirim: Şâirler içerisinde, fıkıh ilminde en önde gelen oldum. Şiir söylediğimde herkes onu ezberliyor, yazıyor, tabediyor. Fakat müşkül ve zor bir işle karşılaştığımda meşveret ehline mutlaka sorarım. Zira insanın kendi gözü, işin içyüzünü göremez. Başkasına danışmakla, insan, hâdiseler karşısındaki hareket tarzını daha iyi öğrenir."
Vefatına yakın, oğluna nasihat olarak şu şiiri söyledi:
"Ey oğlum! Sana gereken odur ki, evliyâ zümresinin duâsını alasın. Teberrüken onların himmetine nâil olmayı arzulayasın. Ey Kur'ân-ı kerimi okuyup ezberleyen kimse! Onu okuyup ezberlediğin için fazla övünme... Hâline bir bak: Onun gereği ile amel ediyor musun? Yoksa etmiyor musun?
Ey oğlum! Cedel, nakil, yaldızlı sözler gibi faydasız şeylerle meşgûliyeti bırakarak sükût ehli ol. İhlâsı seç, bu yolda sâlih amel işle ve nefsine uyma. O kimse ile otur kalk ki, şeriatı ve hakikati özünde toplamış ola. Şunu unutma ki, bu yolda sana en çok yardımı dokunan kişiler, bu gibi insanlar olacaktır.
Ey oğlum! İsterim ki, dâimâ sünnetle amel edesin... Bu yolda lüzumlu olan edep esasına da riayet edesin. Cesur olmalısın. Gölgesinden bile ürken korkaklardan olmamalısın. Herhangi bir sıkıntı, ilk anda seni yere sermemeli. Mevlâ'nın sevgisi ile dol; hatta onunla vecd hâlinde ol.
Ey oğlum! Gıybet etmek için birini ararsan; babanın, ananın gıybetini et. Çünkü onlar; iyiliklerini almaya, diğerlerinden daha lâyıktır. Allahü teâlâ bir gün ve gecede yetmiş iki kere kullarının kalbine nazar eder. O hâlde, kalbini temiz tut, güzel ve parlak kıl. Çünkü orası, Rabbinizin nazargâhıdır.
Ey oğlum! Sakın kendi başına bir şey yaptım zannetme. Bil ki; oruç tuttuğunda onu sana Allahü teâlâ tutturmuş, namaz kıldığında onu sana Allahü teâlâ kıldırmış, bir iş yaptığında onu sana Allahü teâlâ yaptırmıştır. Takvâ derecesine ulaşmışsan Allahü teâlâ seni ulaştırmış, maddi-mânevi bir şeye mazhar olmuşsan Allahü teâlâ seni mazhar kılmıştır.
Ey oğulcuğum! İnsanların ve cinlerin ameli kadar amelin olsa bile 'ben' demekten sakın! Zira Allahü teâlâ, 'ben' iddiasında bulunanları acziyet içerisinde bırakır. Benlik davasında isen maddi ve mânevi derecen düşer, bunu unutma!"

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek