Bilmeyenlerin, Bilenlerden Sorup Öğrenmeleri Lâzım

Bilmeyenlerin, Bilenlerden Sorup Öğrenmeleri Lâzım
Allahü teâlâ, Muhammed aleyhisselâmı, bütün insanlara Peygamber olarak gönderdi. Ona indirdiği (Kur'ân-ı kerim)de, insanlara lâzım olan her şeyi bildirdi. Ona verdiği sözlerin hepsini yaptı. Onunla gönderdiği İslâm dinini kıyâmete kadar değiştirilmekten koruyacağını da bildirdi. Onun ümmetinin, insanların en iyileri olduğunu da bildirdi. Muhammed aleyhisselâm da, bu ümmetin kıyâmete kadar bozulmayacağını müjdeledi. Bütün insanların bu yola sarılmalarını emreyledi. Allahü teâlâ, (Nisâ) sûresinin yüzondördüncü âyetinde meâlen, (Müminlerin yolundan ayrılanı Cehenneme atarız) buyurdu. Bunun için, İslâm âlimlerinin (İcmâ')ı, din bilgileri için delil, hüccet yâni senet oldu. Bu icmâ'dan ayrılmak yasak oldu. Bu yolu, bu icmâ'ı bilmeyen câhillerin bilenlerden sorup öğrenmeleri lâzımdır. Bunu, (Nahl) sûresinin kırküçüncü âyeti emretmektedir. (Bilmediklerinizi bilenlerden sorunuz! Cehlin ilâcı, sorup öğrenmektir) hadis-i şerifi, bu âyet-i kerimeyi tefsir etmektedir.
İslâm âlimleri söz birliği ile bildiriyorlar ki: Bir kimsenin (Müctehid) olabilmesi için Arabi lügatını ezberlemiş olması, lügat farklarını, kelimelerin, hakiki ve mecâz mânalarını bilmesi, fıkh âlimi olması, dört mezhebin ihtilâflarını, delillerini bilmesi, Kur'ân-ı kerimi ezberlemiş olması, kıraat şekillerini bilmesi, Kur'ân-ı kerimin bütün âyetlerinin tefsirlerini bilmesi, muhkem ve müteşâbih, nâsih ve mensûh ve kasas âyetleri tanıması, hadis-i şeriflerin sahihlerini, müfterilerini, muttasıl, münkatı', mürsel, müsned, meşhûr ve mevkûf olanlarını ayırdetmesi, ayrıca verâ sahibi, nefsi tezkiye bulmuş, sâdık, emin olması lâzımdır.
Bütün bu üstünlükleri bulunan bir zat taklid olunabilir. Fetvâ verebilir. Bunlardan biri bulunmazsa, müctehid olamaz. Dinde söz sahibi olamaz. Onu taklid etmek câiz olmaz. Bunun bir müctehidi taklid etmesi lâzım olur.
Müctehid olmayanların hepsi, mukalliddir. Mukallidlerin, bir müctehidi taklid etmeleri farzdır.

İmândan Güzel Bir Nîmet Yoktur

Vehbi Tülek

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek