Bişr Bin Gıyas Merîsî

Bişr Bin Gıyas Merîsî

Namazı cemaat ile ve (Tümâninet) ile kılmak, rükûdan sonra (Kavme) yapmak ve iki secde arasında (Celse) yapmak bizlere Peygamber efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" tarafından bildirildi. Kavmenin ve celsenin farz olduğunu bildiren âlimler vardır.
Hanefi mezhebinin müftüleri, bu ikisinin vacip olduğunu, ikisinden birisini unutunca (Secde-i sehiv) yapmak vacip olduğunu ve bilerek yapmayanın namazı tekrar kılmasını bildirmiştir. Müekked sünnet olduklarını bildirenler de, vacibe yakın sünnet demişlerdir. Sünneti hafif görerek, ehemmiyet vermeyerek terk etmek küfürdür.
Namazın kıyamında, rükûsunda, kavmesinde, celsesinde, secdelerinde ve oturulduğu zamanında, ayrı ayrı, başka başka keyfiyetler, haller hasıl olur. Bütün ibadetler namaz içinde toplanmıştır. Kur'ân-ı kerim okumak, tesbih söylemek yani sübhânallah demek, Resûlullaha salevat söylemek ve günahlara istiğfar etmek ve ihtiyaçları yalnız Allahü teâlâdan isteyerek Ona dua etmek namaz içinde toplanmıştır.
Ağaçlar, otlar, namazda durur gibi dik duruyorlar. Hayvanlar rükû halinde, cansızlar da namazda (Ka'de)de oturur gibi yere serilmişlerdir. Namaz kılan, bunların ibadetlerinin hepsini yapmaktadır.
Namaz kılmak, Mirac gecesi farz oldu. O gece Mirac yapmakla şereflenen Peygamber efendimize uymayı düşünerek namaz kılan bir Müslüman, O yüce Peygamber gibi Allahü teâlâya yaklaştıran makamlarda yükselir. Allahü teâlâya ve Onun Resûlüne karşı edebi takınarak huzur ile namaz kılanlar, bu mertebelere yükseldiklerini anlarlar.
Allahü teâlâ ve Onun Peygamberi, bu ümmete merhamet ederek, büyük ihsanda bulunmuşlar, namaz kılmayı farz etmişlerdir.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek