Buhâ­ra Ve­li­le­rin­den Hâ­ce Hamî­düddîn

Buhâ­ra Ve­li­le­rin­den Hâ­ce Hamî­düddîn
"BEL­Kİ SEN O'NDAN UZAK­SIN!"
"Cen­net ve Ce­hen­nem'in ne ol­duk­la­rı so­rul­du­ğun­da; "Cen­net ve Ce­hen­nem, se­nin amel­le­rin­dir. Bu­gün­kü ame­lin­den, ya­rın sa­na şe­kil­ler ve­ri­le­cek. İyi amel­ler et­miş­sen, on­la­ra uy­gun iyi sû­ret­ler önü­ne ge­ti­re­cek­ler" ce­vâ­bı­nı ver­di.
"Mül­kün sâ­hi­bi ne­re­de­dir ki, kalb yü­zü­nü O'na çe­vi­re­lim?" de­nil­di­ğin­de; "Ne­re­de de­ğil­dir ki? "Ne­re­ye yö­ne­lir­se­niz, Al­lah'adır" âyet-i ke­ri­me­dir. Dün­yâ ve âhi­ret na­si­bin­den vaz­ge­çip mert ol­mak ve nef­sin lez­zet­le­ri­ni terk et­mek la­zım­dır ki, ne­re­de bu­lu­nur­sa, O'nun­la ol­sun. Ne­re­ye gi­der­se, O'nun­la git­sin. Ne söy­ler­se O'nun­la söy­le­sin, ne arar­sa O'nun­la ara­sın. Sa­kın, O'nun sen­den uzak ol­du­ğu­nu san­ma! Bel­ki sen O'ndan uzak­sın. Sen, sen­siz sen­de yok olur­san, baş­ka­sı­na açıl­ma­yan ka­pı sa­na açı­lır ve sa­na, se­nin­le mak­sad gös­te­ri­lir" bu­yur­du.
Pey­gam­ber efen­di­miz; "Ölüm kef­fâ­ret­tir" bu­yur­du. Ölüm gü­nah­la­ra kef­fâ­ret olun­ca, âhi­ret rüs­vâ­lı­ğı­nın mâ­nâ­sı ne­dir? di­ye so­rul­du­ğun­da; "Gü­nah var­dır, ölüm­le af­fe­di­lir. Gü­nah var­dır, ka­bir­de kal­mak­la af­fe­di­lir. Gü­nah var­dır, ka­bir azâ­bı ile af­fo­lur. Gü­nah var­dır, Ce­hen­nem ate­şi­ni gör­me­dik­çe ve Ce­hen­nem ate­şi onu yak­ma­dık­ça hiç­bir şey­le af­fol­maz. Bu­ra­dan o ka­dar nûr gö­tür­me­li­dir ki, bu nûr, Ce­hen­nem ate­şi­ni sön­dür­sün ve; "Geç ey mü­min, nû­run ate­şi­mi sön­dü­rü­yor" de­sin, ce­vâ­bı­nı ver­di.

"BİZ­DEN GÖ­NÜL İS­Tİ­YOR­LAR!.."
Ta­le­be­si Sey­fed­din Me­nâ­ri şöy­le an­la­tır: "Ho­cam Ha­mi­düd­din ve­fât eder­ken ya­nın­da bu­lun­dum. Bü­yük bir ız­dı­rap için­de idi. Ona; "Çek­ti­ği­niz bu acı ve ız­dı­rap ne­dir?" de­dim. Bu­nun üze­ri­ne; "Biz­den gö­nül is­ti­yor­lar. Yâ­ni se­lim kalb is­ti­yor­lar. Biz­de ise on­dan eser yok. Iz­dı­râ­bım bun­dan­dır" de­di ve bi­raz son­ra da son ne­fe­si­ni ver­di."

Günah Işlemek, Ölümü Unutmanın Alâmetidir

Vehbi Tülek

Ahiret Yolculuğundan Gâfil Olan Zavallıdır!

Vehbi Tülek

İnsanla Hayvan Arasını Ayıran Fark Edeptir!

Vehbi Tülek

Beni Sâlih Duânızdan Unutmayın Efendim

Vehbi Tülek

Bütün Mahlûklar, Allahü Teâlânın Kudretindedir

Vehbi Tülek