Büyük Hacı Ali Efendi

Büyük Hacı Ali Efendi
Eûzü okumak, (Eûzü billahi mineşşeytânirracim) demektir. Kur'ân-ı kerim okumaya (E'ûzü) ile başlamak, okurken konuşmamak, şayet konuşursa, tekrar (E'ûzü) okuyarak başlamak lâzımdır. Abdullah ibni Abbas diyor ki: Resûlullah "sallallâhü aleyhi ve sellem" buyurdu ki: (Kur'an-ı kerime saygı göstermek, E'ûzü okuyarak başlamakla olur ve Kur'an-ı kerimin anahtarı Besmeledir). Allahü teâlâ, Nahl sûresinin doksanyedinci âyetinde meâlen, Peygamberine (Kur'ân-ı kerim okuyacağın zaman E'ûzü söyle)buyurmuştur. Gazaba gelince, Eûzü besmele ve İki (Kul eûzü)yü okumalıdır. Hadis-i şerifte, (Gazap şeytânın vesvesesinden hasıl olur. Şeytan ateşden yaratılmışdır. Ateş su ile söndürülür. Gazaba gelince abdest alınız!) buyuruldu. E'ûzü ile başlayan bazı kıymetli dualar şunlardır:
1- Her sabah veya akşam devamlı olarak üç kerre (E'ûzü billâhissemi'il' alimi mineş-şeytânirracim) diyerek (Haşr) sûresinin sonunu okuyanlar(Âhıret şehidi) olurlar.
2- Göz değen kimseye, Peygamber efendimizin bildirdiği şekilde (E'ûzü bikelimâtillâhittâmmâti min şerri külli şeytânin ve hâmmetin ve min şerri külli aynin lâmmetin) duasını okumalıdır. Bu ta'viz her sabâh ve akşam üç defa okunup kendi üzerine veya yanındakilerin üzerine üflenirse, göz değmesinden ve şeytanların ve hayvanların zararından korur. Bir kimseye okurken, E'ûzü yerine(Ü'izüke) denir. İki kişiye okurken (Ü'izü-kümâ) denir. İkiden fazla kimseye okurken, (Ü'izü-küm) demelidir,
3- Her Müslüman, sabâh ve akşam, şu iman duasını okumalıdır; (Allahümme inni e'ûzü bike min en-üşrike bike şey-en ve ene a'lemü ve estağfirü-ke li-mâ lâ-a'Iemü inneke ente allâmülguyûb). Sabah duası gece yarısında okumaya başlanır. Akşam duası zevalden başlar.
4- Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Bir yere gelen kimse "Eûzü bikelimâtillâhi-ttâmmâti min şerri mâ haleka" okursa, o yerden kalkıncaya kadar, ona hiçbir şey zarar, kötülük yapmaz.)

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek