Cennet Ve Cehennem Ehlinin Alâmeti Vardır

Cennet Ve Cehennem Ehlinin Alâmeti Vardır
"Bütün bağ ve engelleri kesip, bu yolda ilerleyen nihâyete kavuşur. Fakat i'tidâl üzere ilerlemek lâzımdır. Talebenin, kendisine rehber olan hocasının kerâmet ve vilâyetine bakması lâzım değildir. Onun hak yola götürücü ve Hakka kavuşturucu sağlam i'tikâd üzere yürütücü olduğuna inanmalıdır. Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem bir şeye bakmak istediği zaman, o tarafa sâdece mübârek boynunu çevirerek değil, bütün bedeni ile dönüp bakardı. Resûlullahın (sallallahü aleyhi ve sellem) bu hareketinde bir işâret vardır. Bunda talibin, matlûbuna erişmesi için bütün varlığı ile O'na yönelmesi gerektiğine işâret vardır."
Bursa kadısı, bir gün hocasının huzûrunda, Cebriye ve Sünni mezheblerinden sordu. Hocası şöyle buyurdu:
"Cebr, hakiki ve taklidi olmak üzere iki kısımdır. Hakikisi; bütün işlerini Allahü teâlâya ısmarlayıp, emir ve yasaklara uyduktan ve sebeplere yapıştıktan sonra, ihtiyârı bırakmaktır. Taklidisi ise; işlerini nefsin arzularına ısmarlayıp, nefsin şehvetlerine uyup, emir ve yasaklarda irâdesinin olmadığını; 'Benim gücüm ve irâdem yoktur. Allahü teâlâ ezelde ne yazmışsa, o olur' demesidir. Bu küfürdür."
Sonra buyurdu ki: "Bir gün Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) elinde iki kitapla Eshâbına geldi. Sağ elindeki kitap için; 'Bu kitap, Allahtandır. İçinde Cennetlik olanların isimleri vardır' buyurdu. Diğer elindeki kitap için; 'Bu kitap, Allahtandır ve içinde Cehennemliklerin ismi vardır' buyurdu. Eshâb-ı Kirâm; 'Mademki öyledir, amel etmesek olur mu?' dediler. Resûl-i ekrem; 'Amel ediniz, çalışınız, herkes ne için yaratıldıysa, o iş ona kolay gelir' buyurdu. Yani Resûlullah demek istedi ki, Cennet ehlinin alâmeti vardır. Bu alâmetin bulunduğu kimse, Cennetliktir. Cehennem ehlinin de alâmeti vardır. Bu alâmetin bulunduğu kimse, Cehennemliktir. Sonra şöyle buyurdu: Cennet ehlinin alâmetini kazanman lâzımdır. Nitekim Resûlullahın Eshâbı böyle yaptı. Çok amel etmeye çalışıp, ameli, kitaba güvenip terk etmediler. Hakikate kavuşmuş olanların hâline erişirsen, ki buna erişmek; Peygamber efendimizin şeriatine uymakla olur."

Tevekkül Eden Kimse Cömert Olur

Vehbi Tülek

Felsefecileri Kerpiçle Susturan Zat!

Vehbi Tülek

Ağlayıp Sızlamak, Derdi Belâyı Geri Çevirmez

Vehbi Tülek

Hanefî Mezhebinde Namazın Sünnetleri

Vehbi Tülek

Fakirlik Korkusu Olan Şeytana Itâat Eder

Vehbi Tülek