Cezûlî'nin delâil-ül-hayrât'ı

Cezûlî'nin delâil-ül-hayrât'ı
Dün bir nebze bahsettiğimiz gibi, Muhammed Cezûli hazretleri, hanımına kendisini keramet sahibi yapan salevât-ı şerifenin hangisi olduğunu sorduğunda "Bu gece istihâre edeyim, izin olursa, cevap veririm" demişti. Evet o gece istihare etti. Sabahleyin hanımı;
"Efendi, açıkça söyleyeyim ki, haber vermeye izin yoktur. Ancak salevât-ı şerifeleri topla, onların içinde varsa, "vardır" diye haber veririm" dedi...
"HAYIRLARA DELİLLER"
Bunun üzerine Muhammed Cezûli, birçok kitaplarda bulunan salevât-ı şerifeleri topladı ve bir kitap yazdı. Hanımına, yazdığı bu kitabı okuduğu zaman, hanımı;
"İçinde birkaç yerde vardır" dedikten sonra;
"Bu kitabı okumaya devâm edenin, Allahü teâlânın rahmetine kavuşacağında şüphe yoktur" dedi. Muhammed Cezûli bu eserine; "Hayırlara deliller" mânâsına gelen "Delâil-ül-Hayrât" ismini verdi.
Delâil-ül-Hayrât'ta toplanmış olan salevât-ı şerifelerden bâzıları şunlardır:
"Allahümme salli alâ Muhammedin ve ezvâcihi ve zürriyyâtihi kemâ salleyte alâ İbrâhime ve bârik alâ Muhammedin ve ezvâcihi ve zürriyyâtihi kemâ bârekte alâ âli İbrâhime inneke hamidün mecid."
"Allahümme salli alâ Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhime ve bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ bârekte alâ İbrâhime inneke hamidün mecid."
"Allahümme salli alâ Muhammedin-in-nebiyy-il-ümmiyyi ve alâ âli Muhammed."
"Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhime inneke hamidün mecid. Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ bârekte alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhime inneke hamidün mecid. Allahümme ve terahham alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ terahhamte alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhime inneke hamidün mecid. Allahümme ve tehannen alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ tehannente alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhime inneke hamidün mecid. Allahümme ve sellim alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ sellemte alâ İbrâhime ve alâ âli İbrâhime inneke hamidün mecid."
"Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ bârekte alâ İbrâhime inneke hamidün mecid."
"Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âlihi ve eshâbihi ve evlâdihi ve ezvâcihi ve zürriyyetihi ve ehl-i beytihi ve eshârihi ve ensârihi ve eşyâihi ve muhibbihi ve ümmetihi ve aleynâ maahüm ecmaine yâ erhamerrâhimin."
"Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin ve alâ ehl-i beytihi."
Muhammed Cezûli hazretleri vefat ederken yanındakilere, salevât-ı şerifeyi çok okumalarını vasiyet etti.

Tasavvuf Ehli, Aynı Toprak Gibidir

Vehbi Tülek

İyi Arkadaş, Iki Cihân Için Büyük Saâdettir

Vehbi Tülek

Tövbe Etmeyen Kendine Zulmetmiş Olur

Vehbi Tülek

Malım Mülküm Yok Deme, Olmadı Diye Gam Çekme

Vehbi Tülek

Okuduğu Her Hasta Şifaya Kavuşurdu

Vehbi Tülek