Dua, Uyanık Kalp Ile Yapılmalıdır

Dua, Uyanık Kalp Ile Yapılmalıdır
Farzdan sonra, hemen son sünnete kalkmak, arada bir şey okumamak, Hanefi'de sünnettir. Peygamberimiz, farzı kılınca "Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zelcelâli velikrâm" diyecek kadar oturup, fazla oturmaz, hemen son sünneti kılardı. Âyet-el-kürsi ile tesbihleri, farzla sünnet arasında okumazdı. Bunları, son sünnetten sonra okumak, farzdan sonra okuma sevâbını hâsıl eder. Hadis-i şerifte, "Her namazdan sonra, üç kere, Estagfirullahel'azim ellezi lâ ilâhe illâ huvel-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh okuyanın, bütün günâhları affolur" buyuruldu.
İstiğfardan sonra, Âyet-el-kürsi ve otuzüç kerre Sübhânallah, otuzüç kerre Elhamdülillah ve otuzüç kerre Allahü ekber ve bir kelime-i tehlil yani Lâ ilâhe illallah vahdehû lâ şerike leh... okumaları ve ellerini göğüs hizâsına kaldırarak, kendileri için ve bütün Müslümanlar için dua etmeleri de müstehabdır. Hadis-i şerifte, "Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul olur" buyuruldu. Fakat dua, uyanık kalp ile ve sessiz yapılmalıdır. Duayı yalnız namazlardan sonra veya belli zamanlarda yapmak ve belli şeyleri ezberleyip, şiir okur gibi dua etmek mekruhtur. Namazdan sonra, dua bitince, elleri yüze sürmek sünnettir.
Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" namaz içinde ve tavafta, yemekten sonra ve yatarken de dua ederdi. Bu dualarında kollarını kaldırmaz ve ellerini yüzüne sürmezdi. Duanın ve her zikrin sessiz olması efdaldir. Duada, erkekler kolları göğüs hizasına kaldırır. Dirsekler fazla bükülmez. Duâdan sonra, sübhâne rabbike... âyet-i kerimesini okuyup, elleri yüze sürerler. Hastalık veya soğuk gibi sebeple ellerini kaldıramayan kimse, şehadet parmağı ile işaret eder. Parmaklar kıbleye karşı çevrilir. Kollar, sağa sola doğru açılmaz, birbirine yakın, ileri doğru tutulur.
Duadan sonra, her birinde Besmele çekerek, onbir İhlâs ve iki Kul-e'ûzü okumaları ve 67 Estağfirullah demeleri müstehaptır. Onbir İhlâs okumayı emreden hadis-i şerif, sahihtir. Sabah namazı sonunda, on kere Lâ ilâhe illallah vahdehu lâ-şerike-leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyi ve yümit ve hüve alâ külli şey'in kadir okuyana çok sevap verileceği, hadis-i şerifte bildirildi.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek