Ebû Abdullah Ensârî

Ebû Abdullah Ensârî

İbn-i Mes'ûd (radıyallahü anh) buyurdu ki: "Eğer insanlar Ramazân-ı şerifte olan şeyi bilselerdi, bütün senenin Ramazan olmasını temenni ederlerdi."

Huzâa kabilesinden bir kimse, "Yâ Resûlallah, Ramazan ayının üstünlüğünü bize anlat!" dediğinde:

"Cennet, Ramazan ayı için senenin başından sonuna kadar süslenir. Şehr-i Ramazan'ın ilk gecesi olduğunda, Arş'ın altından bir rüzgâr esip, Cennetin ağaç ve yapraklarını sallar. Hûr-i ayn bu hâli görüp, "Yâ Rabbi! Şu ayda sana ibâdetle meşgûl olan kullarından bize eş nasib eyle, bizimle onların ve onlarla bizim gözlerimizi aydın eyle!" derler. Allahü teâlâ Ramazân-ı şerifte oruçlu olan bir kuluna, (Çadırlarda saklı hûriler vardır) [Rahmân-72] meâlindeki âyet-i kerime ile övülen, anlatılan ve inciden çadırlar içinde saklı bulunan hûr-i ayndan bir zevceyi eş olarak verir. O hûr-i ayndan her biri, inci ile süslü, yakuttan bir sedir üzerindedir. O sedirde istebrak (sırma ile işlenmiş çok güzel ipek kumaş) ve atlastan yetmiş yatak ve her yatakta bir yastık vardır. Her birine hizmet edecek yetmiş bin, zevci için de ayrıca yetmiş bin hizmetçi vardır. Her hizmetçinin elinde, altın kâse (tabak) içinde bir çeşit yemek vardır. Cennettekiler her birinden ayrı lezzet alırlar, İşte kavuşulacak bu lütuf ve ihsânlar, o kimsenin Ramazanda işlediği sevâblardan ayrı olarak, her günün orucu içindir" buyurdu.

Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte buyuruldu ki:

"Ramazân-ı şerifin ilk gecesi olunca, Allahü teâlâ kullarına rahmet nazarı ile nazar eder (bakar). Allahü teâlâ, rahmet nazarı ile baktığı kuluna asla azâb etmez. Bu ayın her bir gününde, Hak teâlâ bir milyon âsiyi Cehennem ateşinden azâd eder. Ramazân-ı şerifin yirmidokuzuncu gecesi olunca, bütün bir ay boyunca, mağfiret ve azâd olunan kadar daha mağfiret ve azâd olunur. Fıtr bayramı gecesi olunca, melekler yerlerinde duramaz olurlar. Bayram sabahı Müslümanlar namaz için câmilere toplanınca, Allahü teâlâ, 'Ey meleklerim, şâhid olun, ben ki, Allahım, onları mağfiret ettim' buyurur."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek