Ebû Ca’fer Feracî

Ebû Ca’fer Feracî

"Kim âhıret amelini dünyâ için yaparsa, onun için âhırette nasib yoktur." "Bir kimse ilim talebi için çıkarsa, dönünceye kadar Allah yolundadır."

Ebüdderdâ (radıyallahü anh) şöyle rivâyet etmiştir: "Bir kimse Müslüman kardeşine arkasından duâ ederse, melekler 'âmin' derler ve 'aynısı sana da' diye ilâve ederler." Bu hadis-i şerif, Müslümanın, Müslüman kardeşinin arkasından ancak hayırla yâd edeceğine delil olmaktadır. Aynı zamanda, gıybetin yasak olduğunu bildirmektedir. Zirâ bir şeyin yapılmasını emir, aksinin de yapılmasını nehydir. Burada duâ edilmesini emir, aksi olan gıybet edilmesini yasaklamaktadır. Bu hadis-i şerifte dillerin doğru ve güzel konuşması, kadın-erkek her Müslümana duâ etmesi, böylece onların isteklerine kavuşmalarında vesile olunması emredilmektedir.

Ebû Zer Cündeb bin Cünâde (radıyallahü anh) şöyle rivâyet etmiştir: "Yâ Ebâ Zer! Yemek pişirdiğinde suyunu çoğalt. Böylece komşularına da dağıt." Bu hadis-i şerif, dostlara iyiliğin, ihsânın güzel olduğuna delildir. Aynı zamanda, komşu hakkının ehemmiyetini göstermektedir. Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Cebrâil bana komşudan o kadar çok bahsetti ki, komşuyu komşuya vâris kılacak zannettim." Yine bu hadis-i şerif, yemek yedirmenin faziletine delil olmaktadır. Bu konu hakkında Kur'ân-ı kerimde âyet-i kerimeler ve Peygamberimizin (sallallahü aleyhi ve sellem) hadis-i şerifleri vardır. Âyet-i kerimede meâlen buyuruldu ki: "(Cennetlik olan iyi insanlar, o kimselerdir ki, dünyâda) adakları yerine getirirler ve azâbı salgın olan bir günden korkarlar. Yoksula, yetime, esire seve seve yemek yedirirler. (Sonra onlara şöyle derler): Size ancak Allah rızâsı için yediriyoruz. Sizden ne bir hediye isteriz ne de bir teşekkür" (İnsan-7, 8, 9).

Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Yanı başındaki komşusu aç iken doyan kimse (kâmil) mü'min değildir." Yemek yedirmek Peygamberlerin sünnetlerindendir. Bunun için ziyâfet vermek, misâfirlere, komşulara, ikramda bulunmak müstehabdır. Bazı âlimler buyurmuşlardır ki: "Müslümanların en güzel siyeri (cihâdı) üçtür: Misâfire ikram, yazın oruç tutmak ve Allah yolunda harb etmek."

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek