Ebû Ca'fer Nesefî

Ebû Ca'fer Nesefî

Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerimde şu âyet-i kerimelerde meâlen buyuruyor ki: "Bana duâ edin, ben de size karşılığını vereyim..." (Mü'min-60). "(Ey Resûlüm), Kullarım sana benden sorarlarsa, muhakkak ki ben çok yakınımdır. Bana duâ edince, duâ edenin duâsını kabûl ederim. O hâlde, onlar da benim davetime koşsunlar ve bana hakkıyla imân etsinler ki, doğru yola ulaşmış olsunlar." (Bekâra-186). Nu'man bin Beşir'in rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûl-i ekrem (sallallahü aleyhi ve sellem) "Duâ, ibâdetin ta kendisidir" buyurdu. Duâ için şerefli ve kıymetli vakitleri seçmelidir. Vakitlerin şerefi, hâllerin şerefli olmasından dolayıdır. Çünkü seher vakti, kalblerin saf ve kalbleri karıştıran şeylerin bulunmadığı bir vakittir. Arefe, iki bayram ve Cum'a günleri de Allahın rahmetine hazırlanma vaktidir. Vakitlerin şerefli olma sebeblerinde nice esrâr vardır ki, beşer onu anlayamaz.

Kıbleye dönüp ellerini kaldırarak duâ etmektir. Resûl-i ekrem efendimiz bir hadis-i şerifte "Muhakkak ki, Rabbiniz Hayy (diri) ve Kerimdir. Kulu ellerini kaldırıp kendisinden bir şey istediği zaman, onu boş çevirmekten hayâ eder" buyurdu.

Duâ ederken, gözler semâya doğru kaldırılmaz. Parmağı ile işâret edilmez. Duâsını bitirdiği zaman, ellerini yüzüne sürer. Sesini, gizli ile sesli arasında olacak şekilde alçaltmaktır. Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerimde meâlen; "Rabbinize yalvararak ve gizlice duâ edin..." buyurdu (A'râf-55). Duâda yapmacık sözlerden sakınmaktır. Duâ edenin hâli, yalvaran bir kimsenin hâli gibi olmalıdır. Resûlullah efendimiz bir hadis-i şerifte; "Duâda seci'den, yapmacık sözlerden kaçının" buyurdu. Seci'den maksad, sözü söylemede, zorlanmaktır. Bu ise yalvarmaya uygun değildir. Resûlullahtan nakledilen duâlar, güzel, ölçülü ve fasihtir. Fakat bu duâlarda zorlama yoktur. Duâ ederken huşû içinde Allahü teâlâdan korkarak ve kabûlünü umarak, istediği şeyde ısrarla durmaktır. Şartlarına uygun yaptığı duânın, kabûl edileceğine inanmaktır. Bu husûsa samimi olarak ümit bağlamalıdır. Resûlullah efendimiz, bir hadis-i şerifte buyurdu ki: "Allahü teâlâya, kabûl edeceğine inanarak duâ ediniz."

Melekler, Ilim Talebesinin Üzerine Kanatlarını Gerer!

Vehbi Tülek

İki Namazı Cemetmek Ne Demektir?

Vehbi Tülek

İhlâssız Amel, Ibâdet Kabûl Edilmez!

Vehbi Tülek

Azâbı En Şiddetli Olanlar, Peygambere Sövenlerdir!

Vehbi Tülek

Câmiye Girince, Dünya Kelâmı Söylememelidir

Vehbi Tülek