Ebû Eyyûb-i Sahtiyânî

Ebû Eyyûb-i Sahtiyânî

"Şayet Allahtan başkasını dost edinseydim Ebû Bekir'i dost edinirdim."

Abdullah bin Kays (radıyallahü anh) anlatır: Biz Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) ile bir gezintide idik. 'Yâ Abdullah, sana cennet hazinelerinden bir hazineyi bildireyim mi? Lâ havle velâ kuvvete illâ billah de' buyurdu."

"Şüphesiz ki Allahü teâlâ bu dini fâcir kimseler ile de kuvvetlendirir. (Onları dinine hizmet ettirir)"

İnsanlara ilmiyle, nasihatleri ve halleriyle son derece faydalı olan Ebû Eyyûb-i Sahtiyani hazretlerinin güzel ve manalı sözlerinden bazıları şunlardır:

"Ey kardeşim! İnsanların ilme ait söylediği sözlerden bir kısmını ezberleyerek başkalarına karşı üstünlük taslama. Bu riyakârlıktır, gösteriştir. O bilgiler aslında senin değildir. Onları ortaya koyan sen değilsin."

"Ömürlerini gaflet içinde geçiren, kulluk vazifesini yapmayıp, ibâdetten mahrum kalan asi insanların hallerine çok acırım."

"Üstünlük taslamak için yükselmek, isteyenleri Allahü teâlâ alçaltır. Tevazu gösterenleri ise yükseltir."

"Kişi ancak şu iki haslette üstün olur; biri insanlardan bir şey beklememesi, diğeri insanlardan gelen sıkıntılara katlanmasıdır."

"Salihlerin anıldığı yerde bulunanlar, onların himayesinde olurlar."

"Sadık kimse kalbindeki iyiliği, hâliyle ve hareketleriyle de gösteren kimsedir. Böyle olmazsa kişi içinin doğruluğu ile kalır."

"Zühd üç kısımdır. Allahü teâlâya en sevimli geleni, en üstünü ve Allah indinde sevab bakımından en büyüğü, her şeyden yüz çevirip, Allahü teâlâya ibadet etmek, alışverişte haramdan sakınmaktır. Allahü teâlâya en sevimli gelen zühd ise, helal ve mübah olan şeylerde de haddi aşmamaktır."

"Namazı kasten terk eden dinden ayrılır."

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek