Ebû Mensûr Cevâlikî

Ebû Mensûr Cevâlikî

Ebû Hüreyre'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) "Sefer (yolculuk), azâbdan bir parçadır. Kişiyi uykusundan, yemesinden, içmesinden meneder. Sizden biriniz bir yere gidince, işi bitince ehline (ailesine) dönmekte acele etsin" buyurdu.

Resûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: "Öldükten sonra pişman olmayan hiçbir kimse yoktur." "Yâ Resûlallah, insanın pişmanlığı nedir?" denildiğinde buyurdu ki: "Eğer insan iyi amel işlemişse, neden daha çok yapmadım diye pişman olur. Eğer günahkâr ise, günahlardan sakınmadığı için pişman olur."

Resûlullah bir hadis-i şerifte; "Cennet, cömertlik yeridir" buyurdu. Diğer bir hadis-i şerifte de; "Cömertlik, Cennette bir ağaçtır. Dalları dünyâya uzanmıştır. Kim ondan bir dal tutarsa, o dal onu Cennete çeker. Cimrilik de Cehennemde bir ağaçtır. Dalları dünyâya uzanmıştır. Kim ondan bir dala tutunursa, o dal onu Cehenneme çeker" buyuruldu.

Ebû Ümâme'nin rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûlullah efendimiz buyurdu ki: "Sağda bulunan melek, sol tarafta bulunan meleğin amiridir. Kul bir iyilik yaptığı zaman, sağ taraftaki melek sol taraftakine: O iyiliği bu kul için yaz, diye emir verir. O kul kötülük yaptığı zaman, sağ taraftaki melek sol taraftakine: O kötülüğü onun için hemen yazma, yedi saat bekle. Belki yaptığı kötülük için istiğfar eder (Allahü teâlâdan affını ister) der."

İbn-i Abbâs'ın (radıyallahü anhüma) rivâyet ettiği hadis-i şerifte, Resûlullah efendimiz şöyle buyurdu. "Kim istiğfarı çoğaltırsa, Allahü teâlâ ona her keder ve gamdan bir rahatlık, her darlıktan bir çıkış yolu ve ummadığı yerden rızık nasib eder."

Âişe vâlidemiz bildirdi: Resûlullah geceleyin uyandıkları zaman "Allahım! Senden başka ilâh yoktur. Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim. Yâ Rabbi! Hatalarım için senden af ve mağfiret dilerim. Senden rahmetini dilerim. Allahım! İlmimi artır. Bana hidayetten sonra kalbimi saptırma. Bana yüce katından rahmetini ihsân eyle. Muhakkak ki sen herkese istediğini vericisin" duâsını okurdu.

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek

Tamah Eden, Dâimâ Sıkıntı Içinde Yaşar!

Vehbi Tülek