Ebû Said Mehmed Efendi

Ebû Said Mehmed Efendi
Şu hususlara dikkat edilmiş olursa, Kur'ân-ı kerime tazim edilmiş olur; 1- Kur'ân-ı kerimi öğrenmektir. Hadis-i şerifte; "Sizin en hayırlınız, Kur'ân-ı kerimi öğrenen ve öğreteninizdir" buyuruldu. 2- Kur'ân-ı kerim okumaya E'ûzü ile başlamaktır. Allahü teâlâ, Nahl sûresinin doksansekizinci âyet-i kerimesinde meâlen; "Şimdi Kur'ân okumak istediğin zaman, hemen o koğulmuş şeytandan Allaha sığın (E'ûzü billahi mineşşeytânirracim) de!" buyuruluyor. 3- Okumayı bitirdikten sonra "Sadakallâhülazim" deyip, Sübhâne Rabbike âyetini okumaktır. 4- Kur'ân-ı kerimi hatim ettikten sonra tekrar başlamaktır. 5- Hatmi bitirip, hatim duâsı ederken, hanımını ve çoluk çocuğunu yanında bulundurmaktır. 6- Hatimi bitirip, duâsını gündüzün veya gecenin evvelinde yapmaktır. İbrâhim Teymi (radıyallahü anh) şöyle buyurdu: Bir kimse Kur'ân-ı kerimi hatim edince, gecenin veya gündüzün kalan kısmında melekler ona salât okurlar. 7- Secde âyet-i kerimeleri gelince secde yapmaktır. 8-Okuyanın abdestli olmasıdır.
Kur'ân-ı kerim okumadan önce dişleri misvâklamak, mazmaza ile ağzı temizlemek, güzel koku sürünmek, güzel elbise giymek, geceleyin sesli, gündüz gizli okumak, Kur'ân-ı kerimi devamlı okumaya yardımcıdır. Kur'ân-ı kerim okurken, birisinin sözü ile okumayı kesmemelidir. Çünkü, başkasının sözünü, Allahü teâlânın kelâmına tercih etmek caiz değildir. Zira bu şekilde kırâati kesmek, Kur'ân-ı kerim kırâatinin güzelliğinin gitmesi ve kırâati hafife almak gibi bir durum hâsıl olur ki, böyle bir şeyden Allahü teâlâya sığınırız.
Kur'ân-ı kerim okurken sesi güzelleştirmeli ve mahzûn olarak okumalıdır. Şarkı, türkü okur gibi teganni ile okumamalıdır.
Kur'ân-ı kerimi tertil ile okumalıdır. Allahü teâlâ, Müzzemmil sûresinin dördüncü âyet-i kerimesinde meâlen; "Kur'ânı da yavaş ve açık olarak güzelce oku" buyuruyor.

Merkebin Yükü Nedir Bir Sor Bakalım

Vehbi Tülek

İnsanlardan Bir Sıkıntı Gelirse, Affedin!

Vehbi Tülek

İlimleriyle Dalâlete Düşen Kimseler!

Vehbi Tülek

Yaşayan Maşuktur, âşık Bir Ölüdür

Vehbi Tülek

Kalan Günlerinin Kıymetini Bil

Vehbi Tülek